Ekonomika

Ilustrační fotografie

Díky novele zákona snadněji poznáte kvalitního finančního poradce

Ekonomika

Novela zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích, kterou prezident podepsal na začátku září, vejde v platnost prvního prosince. Primárním účelem je zvýšit životnost jednotlivých smluv životního pojištění, aby nedocházelo k jejich rušení ještě před koncem platnosti. Ačkoliv původní návrh obsahoval desítky stran a podepsaná verze má pouze dvě, trhu se dotkne velmi výrazně. Hlavními body novely jsou zvýšení stornolhůty na pět let a také konec rozlišování rizikového a rezervotvorného pojištění.

Ilustrační fotografie

Jak se vyhnout sankcím z EET?

Ekonomika

Pojišťovna Generali jako první na trhu nabízí od poloviny listopadu pojištění rizik související se zavedením registračních pokladen a to včetně případných sankcí. Podle expertů po podobném produktu podnikatelská veřejnost už delší dobu volala. V kombinaci s dalšími doporučovanými kroky by tak mělo být možné předejít případným sankcím ze strany finanční správy za nenahlášení tržeb, které podnikatelé v pohostinství nezavinili. Během krátkého časového období si pojistnou ochranu sjednaly desítky podnikatelů v gastro sektoru. Zájem o pojištění roste každý den s blížícím se startem EET, které se naplno rozjede už za týden.

Ilustrační fotografie

10 tipů, jak neprodělat na slevách. Nejen na Black Friday

Ekonomika

Již tento pátek 25. listopadu propukne nákupní šílenství známé jako Black Friday, tedy Černý pátek. Především v USA a Velké Británii, ale stále častěji i v Česku, v tento den kamenné i internetové obchody vyhlašují mimořádné slevy a startují předvánoční nákupní horečku. „Češi na slevové akce slyší. Prodejci se tak snaží tímto způsobem nalákat zákazníky.

Ilustrační fotografie

Zavádění EET může být podnikatelskou katastrofou desetiletí

Ekonomika

Bleskový průzkum sdružení Unie malých a středních podniků (SME UNION), který se zaměřil na současné zavádění elektronické evidence tržeb (EET), opět potvrdil, že většina českých podnikatelů se s novým evidováním tržeb stále neztotožnila. Celkem 67% dotazovaných, kterých se zavedení EET týká již od 1. prosince letošního roku, se obává komplikací v chodu svého podniku, 20% podnikatelů v oblasti drobných služeb a pohostinství dokonce zvažuje ukončení podnikání.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Německá ekonomika přibrzdila

Růst německé ekonomiky ve třetím čtvrtletí byl potvrzen na úrovni 0,2 % mezikvartálně, což ve srovnání s 0,4 % ve druhém čtvrtletí představuje citelné zpomalení. Na pomalejším růstu se podepsaly především nižší exporty, které ve srovnání s minulým čtvrtletím poklesly o 0,4 %, zatímco ještě ve druhém kvartále šly o 1,2 % nahoru. Hlavním tahounem HDP tak zůstává domácí poptávka, které se vede díky velmi dobré situaci na trhu práce a rostoucím mzdám. 

OKD, Důl Paskov

Ministerstvo pomůže zaměstnancům OKD

Ekonomika

Ministerstvo práce a sociálních věcí je připraveno v návaznosti na rozhodnutí představenstva společnosti OKD, a.s. a věřitelského výboru o trvalém uzavření Důlního závodu 3 (Paskov) ke dni 31. března 2017 a zrušení sociálního programu Závodu důl Paskov pomoci řešit těžkou životní situaci zaměstnanců společnosti OKD.

Ilustrační fotografie

EET: Nepřipravenost majitelů podniků dělá vrásky i starostům

Ekonomika

Rychle se blížící zákonná povinnost evidence tržeb pro hospody, restaurace a ubytovací zařízení a jejich nepřipravenost nedělají vrásky na čele pouze majitelům podniků. Situaci paradoxně začínají stále více řešit také jednotlivé samosprávy - obce i menší města. Starostové se totiž rozhodli pomoci “svým” podnikatelům, aby nepřišli o hospodu, která je důležitým místem obecního života.

Štěně, ilustrační fotografie

Ekonomika

Kolik utratí domácnosti se zvířecími mazlíčky?

Není novinkou, že Češi jsou milovnicí domácích zvířat. Každá druhá domácnost má svého mazlíčka. Z toho 48 % jsou psi. Jen v Praze je u pražského magistrátu evidováno více než 100 tisíc psů, a to se nejedná o úplně přesné číslo, protože ne každý chovatel má svého psa evidovaného. Lidé často šetří sami na sobě, ale co se týče čtyřnohých mazlíčků, nebojí se více šáhnout do kapsy. Podle nejnovějšího průzkumu GFK za psí krmivo utratí Češi 10 tisíc korun. Další 3000 jdou na doplňky, jako jsou pelíšky či hračky. Majitelé koček oproti tomu za krmivo zaplatí ročně 7000 Kč.

Ilustrační fotografie

Nebojte se EET. Stačí si správně vybrat a práci si ulehčit

Ekonomika

Elektronickou evidenci tržeb vnímá většina podnikatelů negativně, přesto je možné se na tuto povinnost podívat i z jiného úhlu. Díky kvalitnímu systému si mnozí mohou svou práci zjednodušit a často ještě ušetřit náklady spojené s používáním zastaralých softwarů. Proto je více než důležité si správně vybrat a zvolit pokladní systém, který nabídne i něco navíc. Ideální je nenechávat vše na poslední chvíli, přesto více než 80 % obchodníků, kterých se týká druhá vlna, bude EET řešit až po novoročních výprodejích.

Ilustrační fotografie

Diamanty jsou opět v oblibě. Trh se šperky v USA ostře rostl, předčil očekávání

Ekonomika

Celkový trh s luxusními šperky a hodinkami v USA vzrostl v září o neuvěřitelných 6,7 % v meziročním srovnání. Objem tržeb dosáhl hranice 5,4 miliardy dolarů. Tento výsledek značně předčil odhad společnosti IDEX (International Diamond Exchange), který predikoval růst prodejů do 3 %. Takto při zemi se držel i pro odhad celé druhé poloviny roku 2016. Vše naznačuje, že výsledky budou lepší.

Ilustrační fotografie

Kybernetické útoky jsou stále častější, hackeři nešetří firmy ani domácnosti

Ekonomika

Počet kybernetických útoků roste, přitom pouze zhruba třetina malých a středních firem má podle odborníků dobře zabezpečenou počítačovou síť. Organizované kriminální struktury, které za kybernetickými útoky často stojí, většinou využívají chyb ve vnitřním i vnějším zabezpečení firemní IT infrastruktury. Kromě firem se ve větším nebezpečí ocitají také běžné domácnosti. Trendem se totiž stávají též útoky na mobilní telefony a třeba i chytré televize.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

dTest: Kdo neumí splácet, neměl by mít dluhy

Nový zákon o spotřebitelském úvěru účinný od 1. prosince letošního roku neklade vysoké požadavky jen na společnosti úvěry poskytující, ale i na potenciální dlužníky. Kdo není schopen dluhy splácet, nemá dostat úvěr, a pokud ho dostane, věřitel na něm rozhodně nevydělá.

Ilustrační fotografie

EET odrazuje od zakládání nových firem

Ekonomika

První fáze elektronické evidence tržeb (EET), která bude spuštěna 1. prosince letošního roku, by se mohla týkat až 74 570 subjektů, které podnikají v oblasti ubytovacích a stravovacích služeb. Z aktuálních dat nelze potvrdit spekulace, že by firmy masově ukončovaly své podnikatelské aktivity. Nepotvrzují se ani spekulace, že podnikatelé budou zakládat nové firmy, aby kvůli zavedení EET zakryli nápadné skokové výkyvy v tržbách. Informace vyplývají z databází a výpočtů poradenské společnosti Bisnode.

Ilustrační fotografie

Manažeři chtějí jednodušší daně a zastropované sociální odvody

Ekonomika

Méně komplikovaný postup výběru a správy daní považují čeští ředitelé nadále za prioritní opatření daňové politiky. V průzkumu KPMG Puls ekonomiky se jich pro něj vyslovilo 86 %. Zástupci firem působících v Česku volají také po nižších sociálních odvodech.

Restaurace, ilustrační fotografie

Elektronická evidence tržeb klepe na dveře

Ekonomika

Společnost MIBCON, jedna z nejvýznamnějších českých poradenských společností v oblasti podnikových řešení postavených na platformě SAP, představuje balíček EET na míru - mib:EET.

Zlato, ilustrační fotografie

Podívejte se do nitra největšího trhu s papírovým zlatem na světě

Ekonomika

Zlato hraje dnes, ve světě plném změn a krizí, velmi významnou roli. Vzhledem k jeho stálosti je po tisíciletí považováno za jakousi jistotu a ochranu před negativními vlivy. V současnosti tato jeho role nabývá na významu, konec konců dokladuje to chování samotných investorů, kteří svá bohatství přesouvají právě do zlatých rezerv. Není to ovšem jen fyzické zlato, po němž stoupá poptávka. Mnohem více se točí v obchodech se zlatem papírovým – dokonce větší množství, než je vůbec k dispozici. Zde je pár poznámek, které ilustrují poměr mezi těmito dvěma zlatými „skupenstvími“. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Vánoce, ilustrační fotografie

4 tipy, aby vás Vánoce nezruinovaly

Ekonomika

Vánoce jsou pro vyvážené rodinné finance zatěžkávací zkouškou. A mít rodinný rozpočet na konci roku pod kontrolou není rozhodně nic jednoduchého. Existuje ale několik základních rad, které vám pomohou vkročit do Nového roku s vyrovnanými financemi a ušetřit. Příjmy a výdaje plánujte. O Vánocích dvojnásob Nejčastější chybou v nakládání s penězi je absence dobrého plánu. Většina lidí sice

Ilustrační fotografie

V Ženevě vydražili dva diamantové prsteny za více než 832 miliónů korun

Ekonomika

Rok 2016 přinesl velký počet rekordních dražeb a potvrdil rostoucí zájem investorů o diamanty a diamantové investiční šperky. S klesající výtěžností dolů a nedostatkem nových nalezišť je velmi pravděpodobné, že diamanty budou stále více nedostatkovou komoditou. V kombinaci s rostoucí poptávkou v Číně, Indii a USA hrozí podle studie poradenské společnosti Frost & Sullivan do roku 2030 snížení dodávek nezpracovaných diamantů o víc jak 50 %. Podle studie by mohlo v roce 2050 chybět na světových trzích okolo 278 milionů karátů diamantů.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Ježíšek letos naděluje hypotéky. Jen aby radost nevystřídala posilvestrovská kocovina

Česká ekonomika roste, nezaměstnanost atakuje dlouholetá minima, pomalu se začíná zvedat i průměrná mzda. Lidé vnímají svou budoucnost příznivě, což je vede k úvahám směřujícím ke vzdálenější budoucnosti. Stále více rodin využívá současné výhodné situace k pořízení vlastního bydlení. Není divu, když je k této často největší investici života motivují i rekordně nízké úrokové sazby u hypoték. Banky poskytující hypoteční úvěry jsou celý rok pod náporem klientů, což dokazují i pravidelné statistiky Fincentrum Hypoindexu. Informuje RNDr. Evžen Korec, CSc., generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Demonstrace studentů 17. listopadu 1989

Jaký byl život před 17. listopadem?

Ekonomika

ROZHOVOR - Ve čtvrtek 17. listopadu oslaví Česko Den boje za svobodu a demokracii. Připomene si tak 27. výročí od vypuknutí Sametové revoluce a pádu komunistického režimu u nás. Uznávaná profesorka PhDr. Nina Pavelčíková, CSc. z katedry historie filozofické fakulty Ostravské univerzity v Ostravě při této příležitosti v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz popsala nejen zákoutí některých tehdejších akcí, ale i jejich důsledků a dopadů na společnost.

Peníze CZK, ilustrační fotografie

Nemoci, úrazy nebo ztráta zaměstnání nám komplikují život. Kolik máme mít našetřeno?

Ekonomika

Dlouhodobé nemoci, úrazy nebo ztráta zaměstnání se negativně promítají do rodinného rozpočtu. Důsledkem je snížení životního standardu i neschopnost splácet hypotéku nebo půjčky. Do potíží se v této situaci mohou dostat především lidé zvyklí na vyšší příjmy nebo domácnosti s dluhy, které nemocenská a dávky v nezaměstnanosti nezvládnou pokrýt. Vyplatí se proto myslet na zadní vrátka, tedy šetřit, nebo se rozhlédnout po smysluplné pojistce.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

Jednání o důchodech bude pokračovat. Pavel zvažuje i kulatý stůl

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy