Řekům svitla naděje na vládu i na záchranu eura

Řecko má naději, že se dočká nové vlády, která bude usilovat o to, aby země zůstala mezi státy, kde se platí eurem. Informuje o tom ve čtvrtek agentura Reuters.

660
reklama

Strana Demokratická levice (DIMAR), která v nedělních volbách do parlamentu získala 19 poslanců, připustila, že podpoří koalici stran, které budou usilovat o setrvání v eurozóně.

Předseda DIMAR Fotis Kuvelis to řekl vůdci socialistů Evangelosi Venizelosovi, kterého prezident ve čtvrtek jako třetího politika pověřil sestavením vlády. Kuvelis podporu takové vlády omezil dvěma roky.

Reuters připomíná, že hlavní strany, které jsou pro zachování eura a spolupráci s Evropskou unií, tedy konzervativní Národní demokracie a Panhelénské socialistické hnutí (PASOK), dají dohromady 149 poslanců v třísetčlenném parlamentu. S devatenácti poslanci za DIMAR by taková vláda měla většinu.

DIMAR požaduje, aby tato vláda usilovala o zmírnění úsporných opatření, které požaduje Evropská unie a věřitelé Řecka výměnou za finanční pomoc.

Evropská komise, Mezinárodní měnový fond i Německo (hlavní "sponzor" Řecka) však změny v dohodách, které podmiňují čerpání půjček pro Řecko, důrazně odmítají.

Venizelos má v pátek na programu schůzku s vůdcem Národní demokracie Antonisem Samarasem, která bude klíčová.

Stejně jako jeho předchůdci Samaras a Alexis Tsipras, šéf Koalice radikální levice (SYRIZA), dostal Venizelos na sestavení vlády tři dny. Uplynou v sobotu.

Řecká ústava stanoví, že po třetím neúspěšném pokusu má prezident svolat zástupce všech parlamentních stran a pokusit se je přimět, aby vytvořili vládu národní jednoty.

Pokud by i tento pokus selhal, musel by prezident Karolos Papulias vyhlásit předčasné volby. Patrně by byly v červnu.

Řecko nedokázalo splácet dluhy a muselo požádat členy eurozóny a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc. Celkem má přislíbeno 240 miliard eur (šest bilionů korun).

Řecký státní dluh dosáhl 165 procent HDP. Přes rozpočtové škrty dosud narůstá.

Témata: řecko | krize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky