Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko vyhodilo za knížky IZIP 1,8 miliardy, teď je zruší

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a premiér Petr Nečas (ODS) se ve čtvrtek dohodli, že nejpozději do prázdnin skončí projekt elektronických zdravotních knížek. Agenturu Mediafax o tom informoval mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Dodal, že i tak věří, že budoucnost patří elektronizaci zdravotnictví. "Ta ale musí být provedena účelně, hospodárně a ve prospěch pacientů i systému všeobecného zdravotního pojištění," podotkl ministr.Ministr i premiér se na společné schůzce také shodli, že ze všech změn, které mohou v budoucnu ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) nastat, je vypořádání se s projektem IZIP na prvním místě. Projekt elektronických zdravotních knížek je s pojišťovnou těsně svázán a VZP v něm nyní vlastní většinový podíl.Mluvčí VZP Jiří Rod uvedl, že pojišťovna bere rozhodnutí na vědomí a nebude jej dále komentovat.Člen správní rady pojišťovny za ODS Boris Šťastný uvedl, že podle něj nyní pojišťovna musí využít co nejvíce z prostředků, které do IZIP investovala. "Části tohoto projektu by totiž mohly být použitelné i po ukončení projektu. Jde například o portál pro přenos informací mezi zdravotnickými zařízeními a pojišťovnou," zmínil Šťastný.Stejně jako VZP k rozhodnutí ministra a premiéra mlčí i společnost IZIP. "Nepřísluší nám se vyjadřovat k výrokům ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Počkáme na stanovisko VZP, která je naším partnerem. Projekt v současnosti dál běží beze změn a počet záznamů v elektronických zdravotních knížkách právě pokořil hranici 200 milionů," uvedla mluvčí Martina Klapalová. Knížku používá více než 2,5 milionu lidí.Projekt elektronických zdravotních knížek byl dlouhodobě kritizován. Posledním vývojem v kauze před ukončením projektu byl plán VZP postupně vypovědět společnosti IZIP smlouvu o provozu knížek. Nakonec se situace musela řešit přípravou dodatků ke stávajícím kontraktům.Bez nich by se VZP nedokázala od IZIP odpoutat před rokem 2014, u části smluv až do roku 2015. Předběžná dohoda hovoří o tom, že by nově bylo možné smlouvy vypovědět k červnu příštího roku. IZIP pro VZP spravuje elektronické zdravotní knížky.Další peníze pak VZP do projektu nalila, když získala většinový podíl v projektu.

Témata:  zdravotnictví

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.