Česko vyhodilo za knížky IZIP 1,8 miliardy, teď je zruší

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a premiér Petr Nečas (ODS) se ve čtvrtek dohodli, že nejpozději do prázdnin skončí projekt elektronických zdravotních knížek. Agenturu Mediafax o tom informoval mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

reklama

Dodal, že i tak věří, že budoucnost patří elektronizaci zdravotnictví. "Ta ale musí být provedena účelně, hospodárně a ve prospěch pacientů i systému všeobecného zdravotního pojištění," podotkl ministr.

Ministr i premiér se na společné schůzce také shodli, že ze všech změn, které mohou v budoucnu ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) nastat, je vypořádání se s projektem IZIP na prvním místě. Projekt elektronických zdravotních knížek je s pojišťovnou těsně svázán a VZP v něm nyní vlastní většinový podíl.

Mluvčí VZP Jiří Rod uvedl, že pojišťovna bere rozhodnutí na vědomí a nebude jej dále komentovat.

Člen správní rady pojišťovny za ODS Boris Šťastný uvedl, že podle něj nyní pojišťovna musí využít co nejvíce z prostředků, které do IZIP investovala. "Části tohoto projektu by totiž mohly být použitelné i po ukončení projektu. Jde například o portál pro přenos informací mezi zdravotnickými zařízeními a pojišťovnou," zmínil Šťastný.

Stejně jako VZP k rozhodnutí ministra a premiéra mlčí i společnost IZIP. "Nepřísluší nám se vyjadřovat k výrokům ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Počkáme na stanovisko VZP, která je naším partnerem. Projekt v současnosti dál běží beze změn a počet záznamů v elektronických zdravotních knížkách právě pokořil hranici 200 milionů," uvedla mluvčí Martina Klapalová. Knížku používá více než 2,5 milionu lidí.

Projekt elektronických zdravotních knížek byl dlouhodobě kritizován. Posledním vývojem v kauze před ukončením projektu byl plán VZP postupně vypovědět společnosti IZIP smlouvu o provozu knížek. Nakonec se situace musela řešit přípravou dodatků ke stávajícím kontraktům.

Bez nich by se VZP nedokázala od IZIP odpoutat před rokem 2014, u části smluv až do roku 2015. Předběžná dohoda hovoří o tom, že by nově bylo možné smlouvy vypovědět k červnu příštího roku. IZIP pro VZP spravuje elektronické zdravotní knížky.

Další peníze pak VZP do projektu nalila, když získala většinový podíl v projektu.

Témata: zdravotnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky