Ekonomika

Ilustrační fotografie

Trhy čekají na nedělní italské referendum

Ekonomika

První prosincová seance se akciovým trhům příliš nepovedla. S výjimkou energetických a finančních titulů dnes všechny sektory v Evropě padaly. Nejhůře se dařilo prodejcům nezbytného zboží, jejichž akcie odepsaly 2,5 %. Celý index Stoxx 600 pak několik desítek minut před uzavřením trhů padá o 0,9 %. Velmi podobný obrázek nabízí i akciový trh v zámoří, přestože ztráty nejsou tak výrazné. V úvodu obchodování se index S&P 500 nachází o zhruba 0,2 % pod včerejším zavíracím kurzem.

Placení, tržby, ilustrační foto

První den s EET má za sebou zatěžkávací zkoušku v podobě čtvrtečních obědů

Ekonomika

První den s EET se přelomil do druhé poloviny a má za sebou zatěžkávací zkoušku v podobě čtvrtečních obědů. Zatímco systém Finanční správy zatím - zdá se - funguje jak má a nejsou hlášeny závažnější nedostatky. Více se tedy mezi hospodskými probírá změna DPH z 21 % na 15 % u jídla a nealko nápojů, o které řada z nich nevěděla nebo ji neřešila. Řeší také, jakým způsobem mají evidovat občerstvení kupované s sebou.

Placení, tržby, ilustrační foto

EET: Co mohou čekat čeští podnikatelé? V Chorvatsku příliš nepomohla

Ekonomika

Prvním prosincem 2016 se začíná v ČR zavádět elektronická evidence tržeb. Dle portálu Vše o EET bychom implementaci systému měli sledovat ve 4 fázích, poslední proběhne v červnu příštího roku. První na ráně jsou nyní restaurace, plejádu „postižených“ uzavřou v létě svobodná povolání a řemesla, která rovněž přejdou na EET.

Ilustrační fotografie

dTest: Vyhněte se problémům při vyúčtování spotřeby energií

Ekonomika

Neznalost pravidel neomlouvá. Toto úsloví platí především v případech, kdy se jedná o peníze. Protože se odběr elektřiny a plynu týká téměř všech spotřebitelů a nezřídka s sebou přináší starosti, vyplatí se mít jasno ohledně postupu vyúčtování odebraných energií a v právech, která spotřebitelům náleží.

Andrej Babiš

Ekonomika

Babiš: Zavíráte kvůli EET hospodu? Přijedu, pokecáme, najdeme řešení

Dnes o půlnoci v účinnost vstoupil zákon o elektronické evidenci tržeb (EET), jehož zavedení patří mezi stěžejní projekty vládní koalice. Kritici projektu dlouhodobě varují, že EET může zlikvidovat některé malé podnikatele, ministr financí Andrej Babiš proto vyzval občany, aby ho o takových podnicích informovali – prý se jim pokusí pomoci.

Ilustrační fotografie

Mladá generace vyhledává stále častěji práci z domova, požaduje mnohem více benefitů

Ekonomika

Výzkum společnosti Monster realizovaný v průběhu letošního října ukázal, že dvě třetiny českých uchazečů o práci by uvítaly určitou formu práce z domova.  Tento benefit oceňují zejména lidé, kteří na práci musí mít klid. Zaměstnavatelé jej nabízejí stále častěji, protože potřebují získat talentované zaměstnance a tento bonus jim při tom pomáhá.

Placení, tržby, ilustrační foto

První den EET: Kolaps nenastal

Ekonomika

Dnes o půlnoci začala platit povinnost EET pro provozovatele ubytovacích a gastro služeb. Dle odhadů téměř polovina těch, kterých se to týká, nemá ještě nastavený potřebný systém. Nyní vše na poslední chvíli dohání.

Ilustrační fotografie

Kontrolní hlášení zatěžuje administrativu firem. Uznávají ale, že se novinka osvědčila

Ekonomika

Kontrolní hlášení, které stát zavedl kvůli lepšímu výběru daní od ledna letošního roku, komplikuje plátcům DPH jejich podnikání. Stěžují si zejména na administrativu spojenou s jeho zavedením. Pro třetinu podnikatelů tak negativa tohoto institutu převyšují pozitiva. Firmy ale na druhou stranu uznávají, že se novinka jako zdroj informací pro daňovou správu osvědčila. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu provedeného společností Mazars. V průběhu října a listopadu 2016 odpovídalo celkem 103 respondentů, většina z nich v českých firmách zastává posty výkonných nebo finančních ředitelů.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Vánoce budou letos bohatší, lidé plánují utrácet víc než loni

Za Vánoce letos hodlají Češi utratit v průměru o 1300 korun více než loni. Dárky, výzdoba, jídlo a stromeček vyjdou domácnost v průměru na 9000 korun. Většina z utracených peněz bude opět směřovat na dárky. Za ně chceme dát průměrně 5500 korun, což je o 600 korun více než loni. Za jídlo a výzdobu pak průměrně počítáme s 2900 korunami a 600 korun plánujeme investovat do vánočního stromečku. Vyplývá to z aktuálního průzkumu banky Cetelem, který pro ni realizovala agentura Stem/Mark.

Ilustrační fotografie

Ekonomika v EU: Optimismus je na vzestupu

Ekonomika

Důvěra v ekonomice se v EU i v listopadu mírně zvýšila a pohybuje se tak i nadále nad dlouhodobým průměrem. V eurozóně byl nárůst optimismu o poznání slabší, ale i tak je nejvyšší od roku 2011. Za celkovým výsledkem ukazatele důvěry v eurozóně se skrývá několik protichůdných faktorů. Na prvním místě je zhoršení nálad v průmyslu, které jde na vrub objednávkám a zásobám.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Francouzské prezidentské volby ohrožují EU. Zhroutí se Evropská unie?

Ekonomika

Dlouholetý lídr Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage naznačil, že by ve francouzských prezidentských volbách v roce 2017 mohl podpořit kandidátku Národní fronty Marine Le Penovou. Poukazuje především na to, že pokud tato politička prezidentské klání vyhraje, projekt Evropské unie se úplně zhroutí.

Ilustrační fotografie

Ekonomice se daří. Lidé si půjčují větší částky a lépe splácejí

Ekonomika

Celkový dluh obyvatel dosáhl koncem třetího čtvrtletí letošního roku výše 1,92 bilionu korun, je to o 134 miliard více než ve stejném období minulého roku. Počet lidí s dluhem se meziročně snížil jen nepatrně na 3,06 milionu osob. Počet úvěrových smluv se meziročně také snížil, a to o 65 tisíc na 5,8 milionu aktivních smluv. Výrazně se snížil objem ohroženého dluhu, který klesl o 9 % na 46,3 miliardy korun. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací. 

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Připravte svůj dům na Vánoce: 5 tipů na jednoduchý a efektivní úklid

Doba adventu je časem, kdy se setkáváme s přáteli nad sklenkou punče, kupujeme dárky pod stromeček a chystáme se na oslavy konce roku. Součástí příprav na nejkrásnější svátky v roce je i zútulňování domácího prostředí a s tím spojený úklid. Jak zařídit, aby pro vás letošní gruntování před Vánocemi nebylo strašákem, ale spíš milou povinností? Přinášíme pět osvědčených tipů.

Donald Trump

Globální vyhlídky: Trumpovo vítězství neznamená zásadní průlom

Ekonomika

Otázka, která nyní zaměstnává většinu investorů, je, zda vítězství Donalda Trumpa představuje z hlediska finančních trhů skutečný průlom. Zatím je odpověď NE. Nikdo nedokáže říct, jaká přesně opatření nově zvolený prezident zavede ve chvíli, kdy nastoupí do úřadu, dokonce ani on sám ne.

Ilustrační fotografie

Se startem EET zamávala diskuze o výjimkách, podnikatelé jsou zoufalí a zmatení

Ekonomika

Přestože EET je doslova za dveřmi, zájem o nákup a zprovoznění pokladen opět zvolnil. Důvodem je na vládní úrovni rozpoutaná diskuze ohledně dalších výjimek, které by umožnily vyhnout se evidenci tisícovkám subjektů. A také usnadnila práci těm, kteří chtějí své daně i nadále "optimalizovat". I díky tomu je nálada na gastronomickém trhu zoufalá a zmatená. A to i přes ujištění, že případné změny budou mít platnost až od 1. dubna 2017.

Stříbro, ilustrační fotografie

Stříbro má velký potenciál. Kdo ho nejvíce těží?

Ekonomika

Stříbro můžeme v dnešní době označit jako extrémně podhodnocený drahý kov. Jeho cena se stále drží na relativně nízké úrovni a přináší tedy velmi dobrou investici, která je dostupná i drobným investorům. Potenciál růstu je obrovský, stříbra ubývá, průmysl navyšuje spotřebu, neustále roste investiční poptávka. V tomto roce stříbro rostlo o cca 44 %. I poměr ceny ke zlatu se snížil. Dnes na jednu unci zlata připadá cca 68 uncí stříbra, ještě loni to bylo 80. Stříbro má velký potenciál. Kdo ho nejvíce těží? Zde je 10 největších světových producentů tohoto kovu. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Zloději v Česku letos ukradli už přes 4 274 aut. Kde se krade nejvíce?

Více než čtyři tisíce dvě stě automobilů ukradli podle policejních statistik zloději v celé České republice za prvních deset měsíců letošních roku. Celá třetina aut zmizela v Praze, nejméně pak naopak v Karlovarském kraji a na Vysočině. Meziročně se počet ukradených vozů snížil, objasněnost krádeží je však podle statistik stále velmi nízká a letos se zatím pohybuje kolem 21 %.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Protiruské sankce: EU přichází o miliardy, nakupuje shnilé ovoce

Ekonomika

„Brusel promarnil stovky milionů eur z peněz daňových poplatníků za nákup shnilého ovoce od východoevropských zemědělců, aby jim vykompenzoval ztrátu, kterou jim přinesly sankce proti Vladimíru Putin,“ Takové tvrdé obvinění přinesl server Express, který vypočítává, která státy sankce nejvíce pocítily.

USB, ilustrační fotografie

4 mýty o USB: Nabíjí všechny nabíječky stejně rychle a mohou způsobit poškození telefonu?

Ekonomika

USB technologie sjednotily téměř celý svět nabíjení a přenosu dat. Díky nim můžeme pomocí jedné nabíječky dodávat energii různým druhům telefonů i tabletů. Stále však o nich panují mýty - například že kvůli USB nabíjení mohou vybuchovat smartphony, musí se využívat funkce bezpečného odebrání USB, že existuje jen 1 typ USB portu a že přístroj se musí nabíjet jen nabíječkou dodávající stanovené množství energie.

Ilustrační fotografie

Na šmejdy dnes narazíme také v kybersvětě. Nejčastěji cílí na důvěřivé seniory

Ekonomika

Přestože jsou „šmejdi“ již známým fenoménem, stále se tito zloději setkávají s úspěchem. A to díky novějším a rafinovanějším praktikám. Nejedná se již jen o předražené výrobky na předváděcích akcích. Zloději si neberou servítky a navštěvují své oběti přímo u nich doma, kde nenabízejí nejenom zázračné produkty, ale i například dveře a zámky. A na novodobé šmejdy dnes narazíme také v kybersvětě. Všichni „šmejdi“ nejčastěji cílí na důvěřivé seniory.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Díky novele zákona snadněji poznáte kvalitního finančního poradce

Novela zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích, kterou prezident podepsal na začátku září, vejde v platnost prvního prosince. Primárním účelem je zvýšit životnost jednotlivých smluv životního pojištění, aby nedocházelo k jejich rušení ještě před koncem platnosti. Ačkoliv původní návrh obsahoval desítky stran a podepsaná verze má pouze dvě, trhu se dotkne velmi výrazně. Hlavními body novely jsou zvýšení stornolhůty na pět let a také konec rozlišování rizikového a rezervotvorného pojištění.

Ilustrační fotografie

Jak se vyhnout sankcím z EET?

Ekonomika

Pojišťovna Generali jako první na trhu nabízí od poloviny listopadu pojištění rizik související se zavedením registračních pokladen a to včetně případných sankcí. Podle expertů po podobném produktu podnikatelská veřejnost už delší dobu volala. V kombinaci s dalšími doporučovanými kroky by tak mělo být možné předejít případným sankcím ze strany finanční správy za nenahlášení tržeb, které podnikatelé v pohostinství nezavinili. Během krátkého časového období si pojistnou ochranu sjednaly desítky podnikatelů v gastro sektoru. Zájem o pojištění roste každý den s blížícím se startem EET, které se naplno rozjede už za týden.

Ilustrační fotografie

10 tipů, jak neprodělat na slevách. Nejen na Black Friday

Ekonomika

Již tento pátek 25. listopadu propukne nákupní šílenství známé jako Black Friday, tedy Černý pátek. Především v USA a Velké Británii, ale stále častěji i v Česku, v tento den kamenné i internetové obchody vyhlašují mimořádné slevy a startují předvánoční nákupní horečku. „Češi na slevové akce slyší. Prodejci se tak snaží tímto způsobem nalákat zákazníky.

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy