Češi souhlasí s podporou obnovitelných zdrojů, o dopadech ale nevědí

Většina obyvatel České republiky chce podporovat obnovitelné zdroje energie (OZE), lidé však nemají reálnou představu o příspěvcích domácností na OZE ani o stávajícím rozsahu jejich podpory v ČR. Vyplývá to ze středečních výsledků průzkumu agentury Factum Invenio.

660
reklama

Nejznámějším z obnovitelných zdrojů je energie solární. Podle výsledků šetření k tomu ve značné míře přispívá intenzita, s jakou je téma solárních elektráren komunikováno v médiích. Přestože je solární energie nejznámější, prioritou jsou z pohledu veřejnosti zejména elektrárny vodní a větrné. Ty by podpořilo přibližně devět Čechů z deseti. Solární energie se umístila až na třetím místě, má podporu osmi občanů z deseti.

„Postoj veřejnosti k podpoře obnovitelných zdrojů energie je sice kladný a veřejnost se této myšlence v zásadě nebrání, ale nejdůležitějším kritériem stále zůstává cena, kterou za elektřinu platíme. Pro devět z deseti Čechů je nejdůležitější, aby se cena elektřiny dále nezvyšovala,“ uvádí zpráva agentury Factum Invenio.

Z průzkumu veřejného mínění dále vyplývá, že převážná většina zástupců domácností sice deklaruje, že by Česká republika měla podporovat výstavbu dalších obnovitelných zdrojů, jsou-li ale postaveni před finanční spoluúčast jejich domácnosti, je již jejich přístup odměřenější. Dvě třetiny populace (68 %) se kloní k závěru, že příspěvek na obnovitelné zdroje energie by neměl být povinný. Stejný názor zastává i většina z těch, kdo mají v domácnostech na starosti vše kolem elektřiny včetně plateb za ni (57 %).

Malou informovanost veřejnosti o otázkách obnovitelných zdrojů energie potvrzuje také názor téměř tří čtvrtin občanů (72 %), že Česká republika ve srovnání s vyspělými ekonomikami ve využívání obnovitelných zdrojů zaostává. Ve skutečnosti přitom Česká republika patří mezi země, které do podpory obnovitelných zdrojů energie investovaly v poměru k HDP nejvíce.

Factum Invenio poskytuje své služby od roku 1991. Ve společnosti v současné době působí více než 850 vyškolených tazatelů pro osobní dotazování a 250 pro studiové testy. Factum Invenio si klade za cíl přinášet spolehlivé a hodnověrné marketingové informace a připravovat ucelené návrhy marketingových řešení.

Témata: energetika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky