Nový francouzským prezidentem se stává François Hollande

François Hollande porazil v nedělních prezidentských volbách Nicolase Sarkozyho a stane se příští hlavou státu. Informuje o tom agentura AFP s odvoláním na průzkumy po uzavření volebních místností.

reklama

Volební místnosti se po druhém kole voleb uzavřely ve 20.00 hodin. Okamžitě poté byly zveřejněny povolební odhady, tzv. exit-polly.
 
Podle nich Hollande získal 51,9 procenta hlasů. Stal se tak prvním socialistou v čele Francie za posledních téměř 20 let. Tím posledním byl François Mitterrand, který úřad opustil v roce 1995. Sarkozyho volilo 48,1 procenta dotázaných.
 
Hollandovi příznivci se už během večera scházeli v Paříží na náměstí Bastily i v jeho městě Tulle, kde byl starostou. Tam budoucí prezident v neděli dopoledne v doprovodu své přítelkyně Valérie Trierweilerové odvolil a večer promluvil ke svým příznivcům.
 
"Dnes, 6. května, se Francouzi mým zvolením prezidentem rozhodli pro změnu," řekl sedmapadesátiletý Hollande na náměstí v Tulle a slíbil že bude vůdcem, který sjednotí Francii.
 
"Úsporná opatření už nebudou pro Evropu jedinou volbou," řekl.
 
Hollande by se měl úřadu chopit do 15. května. Jeho první zahraniční cesta zcela určitě povede do Německa. Pak ho čeká v rychlém sledu série jednání na mezinárodní úrovni – 18. a 19. května summit G8 v USA a 20. a 21. května summit NATO v Chicagu.
 
Sarkozy v neděli večer uznal porážku, telefonicky popřál Hollandemu k vítězství a popřál mu hodně štěstí. "Francouzský národ učinil své rozhodnutí. François Hollande je prezidentem Francie a musí být respektován," řekl pak Sarkozy svým příznivcům.
 
Odcházející prezident přijal odpovědnost za volební porážku. Naznačil, že se z vrcholné politiky stáhne. Do důchodu ale rozhodně odejít nehodlá. "V této nové éře zůstanu jedním z vás, ale moje místo už nebude stejné. Mé povinnosti vůči mé zemi budou nyní jiné, ale čas nikdy nezpřetrhá pouta mezi námi," dodal.
 
Volební účast v nedělním hlasování nebyla rekordní, přesto ale byla poměrně vysoká – přes 70 procent.
 
Průzkumy po uzavření volebních místností potvrdily téměř přesně poslední předvolební odhady zveřejněné v pátek. Podle nich měl Hollande přízeň 52 procent voličů, Sarkozyho chtělo volit 48 procent voličů.
 
"Je to (pro Sarkozyho velmi velké selhání proti kandidátovi, který nemá žádné vládní skušenosti," řekl politolog Stéphane Roz?s. "není to ani tak pro obsah politiky, za kterou ho (voliči) potrestali, ale za jeho způsoby chování a jednání," dodal Roz?s.
 
Jednodušeji to vyjádřil jeden z Hollandových voličů. "Zbavili jsme se jedu, který ničil naši společnost. Normální prezident! Dává nám to mnoho snů," řekl v Paříži Hollandův volič, sedmdesátiletý umělec Didier Stephan
 
Výsledky nedělních voleb budou mít zásadní vliv na další vývoj politiky Evropské unie – s německou kancléřkou Angelou Merkelovou tvořil Sarkozy nejmocnější duo EU přezdívané "Merkozy". Nyní se Berlín musí připravit na změnu názvu na "Merkhollande".
 
Francie je navíc druhá nejsilnější ekonomika eurozóny a stálý člen Rady Bezpečnosti OSN.

Témata: Francie

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky