Ekonomika

Placení, tržby, ilustrační foto

Nečekaná komplikace EET: Mezi svátky může dojít papír do tiskáren

Ekonomika

Všechny podniky, které mají povinnost evidovat tržby, může zaskočit nečekaná komplikace. Skokový nárůst pokladen s tiskárnami účtenek, které si podniky kvůli EET pořídily, totiž zvedl poptávku po účtenkovém papíru. Mnoho provozovatelů, kteří kasu s tiskárnou používají vůbec poprvé, nemusí mít odhad o své spotřebě. Ta může v případě sváteční špičky činit i několik roliček papíru za den.

EU, ilustrační fotografie

Itálie otestuje soudržnost EU i stabilitu finančního systému

Ekonomika

Začátek prosince přinesl v Evropě a potažmo v celé Unii další velkou změnu. Italské referendum ze 4. prosince zlomilo vaz premiérovi Matteu Renzimu, který hlasování spojoval se svým setrváním ve funkci. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz.

Vánoce, ilustrační fotografie

Co si Češi přejí k Vánocům? Nový náhrobní kámen, „odstranění“ úředníků, dovolenou...

Ekonomika

Obyvatelé České republiky by nejraději od Ježíška dostali nové vybavení do domácnosti či dovolenou se svými blízkými. Řada lidí ale nemyslí jen na sebe, upřednostnila by pomoc potřebným, ať už formou darů pro někoho ve svém okolí nebo pro různé nadace či fondy. Objevují se ale i netradiční přání, např. nový náhrobní kámen, liščí kožich nebo odvolání konkrétních lidí ze stavebních odborů a městských úřadů blokujících rekonstrukce klientů.

Rodina, ilustrační fotografie

Změny roku 2017? Důchody, minimální mzda, rodičovský příspěvek

Ekonomika

Nový rok přinese některé změny v oblasti práce a sociálních věcí. Zvyšuje se minimální mzda z 9900 Kč na 11 000 Kč. Důchodci dostanou vprůměru o 308 Kč měsíčně více. Zavádí se nová dávka tzv. otcovské poporodní péče a rodičovský příspěvek půjde v roce 2017 čerpat flexibilněji. Informuje MPSV.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

dTest: Co udělat s dárkem, když se Ježíšek splete

Každému se může stát, že se s výběrem dárku netrefí do potřeb, vkusu nebo velikosti obdarovaného. Darovanému koni sice na zuby podle starého pořekadla hledět nemáme, ale moderní právo přináší možnosti, jak se nepovedeného dárku zbavit. Vyplatí se ale jednat co nejdříve, právo vracet zboží rozhodně neplatí plošně a je časově omezené.

Rolety Lomax

5 zajímavostí o stínicí technice: Rolety ochrání váš dům

Ekonomika

Přestože jsou lidé zvyklí využívat stínicí techniku zejména v létě, rolety a žaluzie mají své opodstatnění i v zimních měsících. Věděli jste například, že dokáží udržet teplo v domě, pomohou ušetřit energii na vytápění, snižují hlučnost nebo že chrání okna před přírodními živly, ale i potenciálními zloději? V tomto článku přinášíme několik zajímavostí, které jste o stínicí technice dosud neslyšeli.

Stříbro, ilustrační fotografie

Zájem o stříbro raketově roste

Ekonomika

Lídr českého trhu s investičním zlatem a stříbrem společnost Golden Gate CZ zaznamenala ve třetím čtvrtletí 2016 výrazný nárůst prodeje stříbra. V porovnání s minulým rokem zájem o tento kov vzrostl o 80 procent, prodalo se ho 4,2 tuny. Firma vykázala zisk před zdaněním téměř 12 milionů Kč, shodně jako ve stejném období minulého roku. 

Dálnice, ilustrační fotografie

Dálniční známky? Změny pro rok 2017

Ekonomika

Dálniční známky v České republice budou i v roce 2017 prokazovat uhrazení poplatku za užití dálnice pro osobní dopravu - automobily do 3,5 t. Motocykly, na rozdíl od některých okolních zemí, dálniční poplatky hradit nemusí. Podívejte se na jejich cenu.

Maďarsko, ilustrační fotografie

Orbán kritizuje Merkelovou: Naše země nebude platit za vaše chyby

Ekonomika

Rozzlobený maďarský premiér Viktor Orbán při příjezdu na čtvrteční summit v Bruselu tvrdě zaútočil na německou kancléřku Angelu Merkelovou. Tu opět kritizoval kvůli migraci a plánu na přerozdělování běženců. Právě migrace měla být jedním z témat posledního letošního summitu lídrů Evropské unie.

Ilustrační fotografie

Většina výrobků dnes už nic nevydrží. K čemu jsou na světě „kazítka”?

Ekonomika

„Kazítko je název důležité součástky výrobku spotřebního zboží, která má výrobcem plánovanou životnost a přestane fungovat krátce po uplynutí záruční doby výrobku. Jedná se o mýtus či krutý diktát trendu spotřeby? Koupený spotřebič pak každopádně nefunguje a jeho oprava je tak komplikovaná a drahá, že se do ní nikdo raději nepouští. Světlo na konci tunelu ale svítí a stále jsou firmy, které se nespokojí s trendem spotřebního zboží na pár let.

Vánoční cukroví, ilustrační fotografie

dTest: Linecké rohlíčky z obchodu máslo a čokoládu ani neviděly

Ekonomika

Pokud kvůli předvánočnímu shonu delegujete starost o cukroví na obchodní řetězce, můžete se divit, jaké pochutiny se na váš stůl dostanou. dTest se podíval na zoubek kupovaným lineckým rohlíčkům a zjistil, co toto průmyslově zpracované, křehké polomáčené cukroví obsahuje. Kupodivu to máslo ani čokoláda nejsou.

Vánoce, ilustrační fotografie

Ekonomika

Na sklonku osmdesátých let jsme za Vánoce utratili polovinu průměrné mzdy. Kolik to bude letos?

Z průměrné mzdy 3 170 korun vynaložila před 27 lety domácnost téměř polovinu na nákup vánočních dárků a jídla. Do letošních vánočních svátků hodláme investovat přibližně 9 000 korun, tedy zhruba třetinu průměrného platu. V době, kdy každý pracovník dostal od ROH vánoční kolekci, jsme pod stromečkem toužebně očekávali nalézt nedostatkové džíny, walkmana, silniční kolo nebo barevný televizor. Poslední roky si nejčastěji nadělujeme kosmetiku, oblečení a elektroniku. Mění se také zvyky v půjčování peněz na vánoční dárky. Kdysi jsme si půjčovali zejména od rodinných příslušníků, v dnešní době raději volíme půjčku od banky. Vyplynulo to z analýzy dat, kterou Equa bank uskutečnila na přelomu listopadu a prosince 2016. 

Ilustrační fotografie

Home office nebude omezen. Návrh sladí praxi s právem a lépe ochrání zaměstnance

Ekonomika

V některých médiích a na sociálních sítích se objevily názory, že novela zákoníku práce by měla ztížit či fakticky znemožnit práci z domova, takzvaný home office. Tato vyjádření se zakládají na nepravdivých a nepodložených informacích. Navrhovaná úprava neomezuje práci z domova, stávající povinnosti jsou pouze přesněji vyjádřeny, tak aby odpovídaly současné praxi, zároveň návrh ponechává možnost individuální dohody. Informuje MPSV.

Ilustrační fotografie

Podle odborníků nastává vhodná doba na nákup diamantů

Ekonomika

Rok 2015 byl velice těžkým rokem. Mohla za to především nízká poptávka na koncových trzích, kvůli které se v brusírnách hromadily velké zásoby vybroušených kamenů. Pokles poptávky se následně přelil až k samotnému zdroji a těžaři museli snižovat množství vytěžených karátů. Navíc tyto zásoby negativně ovlivňovaly cenu komodity. V první polovině roku 2016 přišel obrat k lepšímu a prodeje surových diamantů opět začaly růst. Globální ekonomická nejistota v souvislosti s prezidentskou volbou v USA trhu s diamanty také nahrává.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Tiká další bomba: čínský dluh firem

Krize roku 2008 nepřispěla k uzdravení veřejných financí. Ba naopak. Státy se začaly ještě více zadlužovat. V dluzích se netopí jen hlavní světová velmoc, tedy USA, ale také v Číně tiká časovaná bomba. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Vánoce, ilustrační fotografie

Vrácení a výměna nevhodných vánočních dárků? O podmínkách rozhodují sami prodejci

Ekonomika

Nákupy vánočních dárků momentálně zaměstnávají většinu Čechů. Ne vždy ale najdeme pod stromečkem přesně to, co jsme očekávali. Zatímco reklamace vadných dárků by neměla být ani po Vánocích problém, při výměně nebo vrácení nechtěných dárků můžete narazit. Prodejci totiž nemají povinnost vrácení zboží umožnit. Jak při výměně, vracení nebo reklamaci zboží postupovat, vám poradíme v tomto článku.

Ilustrační fotografie

Jak vhodně investovat peníze před koncem roku? Poradíme vám

Ekonomika

Konec roku se již nezadržitelně blíží a nastává období předsevzetí. Možná i vy jste se rozhodli, že od nového roku začnete více šetřit. Toto předsevzetí však nemusíte nutně odkládat až na leden. Naopak. Andrea Kleinová, daňová poradkyně ze společnosti Baker Tilly, upozorňuje, že do konce roku můžete ještě učinit kroky, díky nimž máte příležitost nejen snížit základ daně z příjmu fyzických osob, ale také obdržet státní příspěvek. Pokud máte penzijní připojištění, stavební spoření či si platíte životní pojištění, poradíme vám, jak na to.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Inspektoři kontrolovali agentury práce, řada z nich neměla potřebné povolení

Pracovní agentury jsou v dnešní době neodmyslitelnou součástí trhu práce. Vedle agentur, které si své zákonem stanovené povinnosti plní, se však Státní úřad inspekce práce setkává s těmi, jež povinnosti nedodržují. Častěji než v minulých letech se objevují i tzv. zastřené agentury práce, které svou činnost vykonávají bez povolení vydaného Generálním ředitelstvím Úřadu práce ČR a zastírají to obchodní smlouvou s uživatelem. Informuje MPSV.

Ilustrační fotografie

Při odměňování zaměstnanců na konci roku jsou nejštědřejší dodavatelé energií a vody

Ekonomika

Mnozí zaměstnanci se s koncem roku těší na vyšší položky na výplatních páskách, které zahrnují odměnu za celoroční úsilí a výkony v práci nad rámec základní měsíční mzdy. Z analýzy portálu Platy.cz vyplývá, že odměny s koncem roku v České republice dostává 23 % zaměstnanců, jejich průměrná hrubá výše se pohybuje kolem 20 370 Kč, což je 83 % základní mzdy. Třináctý plat dostává 15 % zaměstnanců a jeho průměrná výše je 17 510 Kč, což představuje 71 % základní mzdy. 

Miloš Zeman

Jak lidé hodnotí Zemana a co jim na prezidentovi nejvíce vadí?

Ekonomika

Prezidenta Miloše Zemana i přes ztrátu podpory aktuálně kladně hodnotí v prezidentské funkci v souhrnu 60,1% veřejnosti. Jako velmi dobré pro prestiž ČR na mezinárodní politické scéně vnímá téměř více jak dvoutřetinová část domácí populace pozvání Miloše Zemana nastupujícím prezidentem USA do Bílého domu.

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy