Klaus schválil: Nový zákon nás ochrání před podvodnými firmami

Prezident Václav Klaus v pátek připojil svůj podpis pod novelu zákona, jehož cílem je zamezit zneužívání spotřebitelských smluv uzavíraných mimo obchodních prostor společnosti. Informoval o tom mluvčí Hradu Radim Ochvat.

reklama

Novela významně rozšiřuje možnost odstoupit od smlouvy, která byla uzavřená mimo provozovnu podnikatele. Ruší totiž ustanovení o nemožnosti vypovědět smlouvu do 14 dnů od nákupu, pokud spotřebitel sjednal návštěvu dodavatele, aby si zboží či službu objednal.

Tuto až dosud platnou výjimku zneužívají podnikatelé nabízející své zboží zejména na předváděcích akcích. Nechávají spotřebitele přímo ve smlouvě nebo v samostatné listině podepisovat prohlášení o tom, že si spotřebitel výslovně sjednal návštěvu dodavatele za účelem objednávky. Nejvíce jsou těmito praktikami postižení senioři, ti se často nechají přimět k podpisu dokumentu, který je zbavuje spotřebitelských práv na odstoupení od smlouvy.

Spotřebitel nemůže odstoupit pouze od smlouvy o opravě nebo údržbě provedené v místě určeném spotřebitelem a na jeho žádost. To by neplatilo, pokud by dodavatel provedl jinou než vyžádanou opravu nebo dodal jiné zboží než nutné k provedení opravy.

Předlohu připravili poslanci sociální demokracie, sněmovna ji schválila v březnu a Senátem prošla na konci dubna.

Témata: firmy | podvod

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky