Nafta prodávaná v Česku je plná síry! Nepřijatelné, zlobí se ministr Kuba

Česká obchodní inspekce (ČOI) zjistila u čerpacích stanic v Česku prodej nafty s tak vysokým obsahem síry, který může až poškodit motor automobilů. Ve čtvrtek to oznámil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

660
reklama

Vysoký obsah síry ČOI zjistila u největších prodejců paliv na trhu, jejich dodavatelem je jeden z největších dodavatelů pohonných hmot. Jeho jméno ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ani inspektoři zatím nezveřejnili, čekají na výsledek správního řízení.

"Správní řízení bude dokončené do dvou měsíců. Dodavateli hrozí pokuta až do pěti milionů korun," řekl na dotaz agentury Mediafax ústřední ředitel České obchodní inspekce Jan Štěpánek.

Například ve vzorku odebraném na Šumpersku inspektoři zjistili na konci dubna překročení limitu síry téměř 40krát.

"Zjištění ČOI ukazují na to, že motorová nafta nebyla v pořádku. To je pro nás nepřijatelné. Uděláme vše, co je v našich silách, abychom zajistili řidičům, že budou u čerpacích stanic tankovat kvalitní palivu," uvedl ministr Kuba.

"Toto nejakostní palivo může způsobit nejen poškození motoru, ale celého systému. Mohlo by dojít například při předjíždění ke kolizi vozidla a zranění nebo usmrcení občanů," zmínil šéf ČOI.

"Každý z řidičů asi pozná, že se jeho auto nechová standardně, a pamatuje si, kde natankoval. Spotřebitelům bych chtěl doporučit, aby se při sebemenším podezření obrátili na nejbližší inspektorát ČOI," připojil Štěpánek na dotaz Mediafaxu. "Motor nebude akcelerovat a zrychlovat tak, jak by měl," doplnil ho ministr.

Vzorky s nadlimitním obsahem síry pocházejí z celého Česka. Zatím není jasné, jestli dodavatel přidal síru do paliva úmyslně, nebo byla nafta kontaminovaná při přepravě.

"V této systémové záležitosti MPO jasně vyhlašuje válku," uzavřel Kuba při otázce na možnost záměrného pančování pohonných hmot.

Obsah síry v motorové naftě byl postupně jakostní normou snižován až na současných 10 miligramů na kilogram, a to především kvůli nežádoucím emisím oxidu siřičitého, který škodí životnímu prostředí. Pokud se odchylka síry zvýší nad dvojnásobek povolené normy, může to kromě zvýšení emisí poškodit v autě katalyzátor a zařízení pro úpravu výfukových plynů.

U vzorku odebraného v Olomouckém kraji mohla nafta způsobit poškození palivového systému a motoru. "Vzhledem k uvedeným odchylkám může dojít k odlišnému spalování paliva a poškození katalytického systému. Tento fakt by v důsledku mohl způsobit nedostatečnou akceleraci a problémy například při předjíždění," varovali inspektoři. Změněné jízdní vlastnosti by mohly vést až ke srážce s protijedoucím autem.

Zvýšený obsah síry zjistila ČOI celkem u deseti vzorků motorové nafty ze 132 odebraných v závěru března a dubna u čerpacích stanic zejména ve Středočeském kraji, na Plzeňsku, Ústecku, na jihu Čech a severu Moravy. Množství síry tu bylo až čtyřnásobek nad povolenou mez.

"Nejvyšší obsah síry v motorové naftě, a to 402 miligramů na kilogram, byl odebrán 24. dubna v Olomouckém kraji," dodala ČOI. U vzorku ze Šumperska tak byl obsah síry 40krát nad stanovený limit.

Témata: pohonné hmoty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky