POZOR! Tunelování malých a středních podniků v ČR se profesionalizuje

Tunelování menších a středních firem v České republice se profesionalizuje, na českém trhu začínají objevovat společnosti, které se přímo zabývají postupným přeprodáváním menších podniků až do úplného zániku. Ve čtvrtek o tom informovala prostřednictvím svého šetření úvěrová pojišťovna Kupeg.

660
reklama

„Stále častěji narážíme na problém, kdy fungující firma nevykazující žádné známky finančních problémů jednoduše zmizí,“ komentoval problém předseda představenstva a generální ředitel Kupeg úvěrová pojišťovna Michal Veselý. Podle jeho slov celý proces probíhá tak, že fungující podnik převezme “profesionální poradce“, který podnik během jednoho až dvou měsíců prodá. Další prodej firmy se uskuteční v následujících měsících a poté firma zanikne a zmizí spolu s veškerým svým majetkem. „Vymáhání pohledávek, které taková firma dluží, je poté prakticky nemožné,“ upozornil Veselý.

„Současně jsme si všimli, že se na českém trhu začínají objevovat společnosti, které se přímo zabývají tímto postupným přeprodáváním menších podniků až do úplného zániku, po kterém z firmy nezbude doslova nic,“ sdělil dále Veselý. Podle jeho slov jsou stopy jejich činnosti k vidění v desítkách vytunelovaných firem. Otázkou podle něj zůstává, proč fungující, často rodinné podniky, prodávají své firmy těmto “poradcům“, kteří pak firmu vytunelují. „Největším současným problémem však je, že se toto jednání v ČR začalo profesionalizovat a dochází i k vytunelování podniků, které nevykazovaly žádné známky finančních problémů,“ doplnil Veselý.

S takovýmto postupem “profesionálních tunelářů“, před kterým neexistuje prakticky žádná možnost prevence, mají podle Veselého velký problém dodavatelé. Ti se často ani nedozvědí o tom, že firma, se kterou měli uzavřené kontrakty, změnila majitele. „Společnost poté zanikne a dodavatel, který neměl o celé situaci nejmenší tušení, přijde o veškeré peníze za zboží, které dotyčné firmě odeslal,“ uzavřel Veselý.

Hlavní činností Kupeg úvěrové pojišťovny je poskytování ochrany před riziky nezaplacení pohledávek ze strany domácích i zahraničních odběratelů. Cílem společnosti je poskytovat pojišťovací služby, přizpůsobené potřebám a specifikům obchodní strategie klienta. Významný podíl na celkovém obratu představují pojistné smlouvy pro malé a střední podniky.

Témata: firmy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky