Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podnikání v Česku je doménou mužů

Mezi vlastníky českých podnikatelských subjektů jednoznačně dominují muži (85,3 %). Analýzu vlastnických vztahů tuzemských společností s ručením omezeným zveřejnila ve středu Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA).

V březnu 2012 agentura ve svých databázích evidovala 342 993 aktivních společností s ručením omezeným, které obecně reprezentují malé a střední podnikání. Většina z nich (83,6 %) je výhradně v rukou fyzických osob – 41,3 procenta (141 647) ovládá jedna fyzická osoba a 42,3 procenta (145 107) kontroluje více fyzických osob společně.Detailní analýza vlastnických vztahů tuzemských společností s ručením omezeným ukázala, že podnikání v Česku je doménou střední generace. Z pohledu věkové struktury majitelů společností s ručením omezeným jsou nejaktivnější lidé v produktivním věku. Více než čtvrtina z celkového počtu majitelů (fyzických osob) patří do věkové kategorie 40 – 49 let. Následují věkové kategorie 30 – 39 let (22,1 %) a 50 – 59 let (21,5 %).Majitelů českých společností s ručením omezeným po šedesátce je 13,7 procenta, zatímco vlastníků do 30 let je jen 6,3 procenta. V horizontu posledních tří let, kdy ČEKIA tyto statistiky podrobně sleduje, podíl vlastníků do 30 let poklesl z 10,3 procenta na 6,3 procenta."Velmi nízké zastoupení mladší generace mezi majiteli společností s ručením omezeným způsobují zejména široké možnosti studia a snadná realizace praxe v zahraničí," komentovala výsledky studie analytička agentury Petra Štěpánová s tím, že mladí lidé před zahájením podnikání často nejprve sbírají zkušenosti v zavedených firmách, navazují kontakty, ale také shromažďují potřebný kapitál pro zahájení podnikání. "Nejdůležitější je ale mít podnikatelského ducha, nápad, stejně jako odvahu a energii prosadit se ve vysoce konkurenčním prostředí," doplnila Štěpánová.Z pohledu pohlaví mezi vlastníky tuzemských společností s ručením omezeným jednoznačně převládají muži. Z 480 000 fyzických osob, které agentura eviduje jako majitele s.r.o., je 85 procent mužů a 15 procent žen."Stejně jako ve vysokých manažerských pozicích, tak i v podnikání je výrazně méně žen než mužů. To souvisí s menší ochotou žen riskovat a případně si půjčovat peníze na nejistý byznys. Navíc ženy zpravidla musí skloubit kariéru s péčí o rodinu," dodala analytička.

Témata:  podnikatelé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy