Agresivní předváděcí akce! Desítky tisíc seniorů čelí exekucím

Na 60 tisíc seniorů už byla uvalena exekuce a Česká správa sociálního zabezpečení jim tak z penzí strhla neuvěřitelnou částku ve výši jedné miliardy korun. Podle statistik je to třikrát více než před deseti lety, informují páteční Lidové noviny (LN).

reklama

Ožebračených penzistů bude rozhodně přibývat. Na vyřízení čeká dalších osm set tisíc podání exekutorů, prakticky třetina všech penzí v Česku. "Počet zadlužených důchodců stoupá a stoupat bude. I důchodci jsou podmnožinou obyvatelstva v Česku, které se obrovským tempem zadlužuje, přitom neumí s penězi hospodařit," potvrzuje Jana Tvrdková, nedávná prezidentka Exekutorské komory. Za problémy lidí stojí především podpisy nevýhodných smluv s nebankovními věřiteli, agresivní předváděcí akce, nebo praktiky podomních prodejců.
 
"Jen málokdy se podaří důchodce oddlužit osobním bankrotem. Nemají vysoké příjmy, jejich důchody se pohybují kolem devíti tisíc měsíčně, naopak dluhy bývají vysoké kvůli nevýhodným smlouvám," říká Garta Mazalová ze Sdružení obrany spotřebitelů. Nízkou úroveň finanční gramotnosti českých seniorů potvrzují i zástupci České národní banky.

Témata: podvod

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky