Další polský "šmejd" v Kauflandu: Kakao plné slupek!

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila společnosti Kaufland Česká republika stáhnout z oběhu nápoj Grande Cocoa z Polska. Výrobek obsahuje o pětinu kakaa méně, než uvádí obal, řekl ve středu agentuře Mediafax mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

reklama

Šestisetgramové balení výrobku Grande Cocoa drink plus vitamins, instantní směs pro přípravu kakaového nápoje, inspekce také zakázala dále uvádět do prodeje. "Výrobek nevyhověl z hlediska obsahu kakaového prášku. U tohoto nápoje jsme zjistili klamání spotřebitele opakovaně," upozornil Kopřiva.

Inspekce už v minulosti prokázala, že polský výrobce nahrazoval kakaový prášek levnější sacharózou a distributor musel nevyhovující šarži koncem loňského roku stáhnout z obchodní sítě.

Opakovaná kontrola v posledních dnech odhalila stejné nedostatky u dalších dvou šarží. "Testy prokázaly, že u nich výrobce používal odlišnou metodu podvodného nastavování obsahu kakaa. Jedna pětina byla nahrazena rozmletou dřevitou hmotou z kakaových slupek, které mají být během výroby kakaa odstraněny. Výrobce se tak prokazatelně pokoušel pokračovat v praxi klamání spotřebitele za pomoci obtížněji odhalitelné metody pro dozorové orgány," zdůraznil mluvčí.

Nevyhověly šarže Grande Cocoa drink plus vitamins, instatní směs pro přípravu kakaového nápoje, granulovaná, s vitaminy, v balení 600 gramů s dobou minimální trvanlivosti do letošního prosince, šarže 12.2012/3, dále šarže do ledna 2013 s číslem 01.2013/3 a výrobek použitelný do letošního listopadu 11.2012/2.

"Padělatelé kakaa používají zejména tři způsoby nahrazování drahého kakaového prášku a tento polský výrobce učebnicově uplatnil hned dva z nich," uvedl ředitel pražského inspetorátu Petr Cuhra. "Příměs z rozemletých kakaových slupek jsme identifikovali díky laboratornímu průkazu přítomnosti tryptamidu kyseliny lignocerové, který je pro tento typ falšování charateristickým identifikačním znakem," dodal.

Témata: obchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky