Ekonomika

Ilustrační fotografie

Lidé sdílí svá osobní data na internetu bez zabezpečení

Ekonomika

Každý třetí Čech poskytuje svá osobní data na internetu bez jakékoliv kontroly. Ať už se jedná o soukromé fotografie, videa, údaje o rodině nebo údaje o platební kartě. Češi také neřeší zabezpečení svých mobilních telefonů nebo domácích počítačů.

Ilustrační fotografie

Češi se opět mohou zapojit do hromadné změny dodavatele energií

Ekonomika

Spotřebitelská organizace dTest spustila celonárodní aukci dodavatelů energií „Chci výhodnější energie“. Jedná se o druhý ročník kampaně, v rámci které mohou domácnosti z celé České republiky změnit dodavatele elektřiny a plynu za spotřebitelsky výhodných podmínek. Registraci je možné provést do 15. února 2017, samotná aukce dodavatele energií proběhne následující den.

Velká Británie

Britská ekonomika na vzdory brexitu slušně vzrostla

Ekonomika

Předběžný odhad růstu britského HDP dosáhl 0,6 % mezičtvrtletně, 2,2 % meziročně. Potvrdil tak nečekaně dobrou ekonomickou situaci v období po referendu o odchodu VB z EU. Informuje David Kocourek, Ekonom, Komerční banka, a. s.

Ilustrační fotografie

Kuriózní případy krádeží aut: Vůz se ztratil na parkovišti, stavební stroj si „půjčila“ konkurence

Ekonomika

Vypravit se ke svému vozu a najít jen prázdné parkovací místo, to je noční můra všech majitelů aut. Své nablýskané miláčky proto chrání, jak se dá. Specialisté na zabezpečení a vyhledávání vozidel systémem SHERLOG za kradenými vozy vyjíždějí pravidelně. Čas od času se ale setkají i s velmi kuriózními případy. Podívejte se na několik z nich.

Supermarkety, ilustrační fotografie

Česko má nejvíce supermarketů ve střední Evropě

Ekonomika

Česká republika je supermarketová velmoc. Ze všech tuzemských prodejen potravin totiž více než 70 % zastupují řetězce o ploše větší než 400 metrů čtverečních. Podle průzkumu společnosti Nielsen u nás sídlí bezmála 1 334 supermarketů a 318 hypermarketů. To je rarita v porovnání se zahraničím, kde tvoří maximálně polovinu obchodů. Přesto se i mezi Čechy vrací trend obstarávání potravin v menších lokálních prodejnách, kde bývá nákup časově, kvalitou i finančně úspornější.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Proč už Slováci neodcházejí pracovat do Česka?

Slováci jsou v České republice vůbec nejpočetnější národnostní menšinou, a podle průzkumů taky u Čechů nejoblíbenější. Mnoho Slováků se v minulosti přestěhovalo do Čech za prací, trend se ale mění. V současné době k nám Slováky nejčastěji přivede možnost studovat na vysokých školách nebo partnerský vztah. A nyní, když je na Slovensku již o 2 % vyšší průměrná mzda než v ČR není neobvyklé, že slovenské firmy lákají nové posily z Čech.

Ilustrační fotografie

Dejte domácí rozpočet po Vánocích do latě

Ekonomika

Pohled na konto po Novém roce může být někdy šok. Zatímco na konci roku jste vesele utráceli, nyní přišla tvrdá realita. Nyní je ale ideální chvíle, kdy nastavit nová pravidla pro zdravé rodinné finance. 

Placení, tržby, ilustrační foto

5 nejrizikovějších faktorů druhé vlny EET

Ekonomika

Zhruba měsíc zbývá do příchodu druhé vlny EET. Start-up Storyous, jeden z největších dodavatelů chytrých pokladních systémů, sestavil na základě svých zkušenosti z prosincové první vlny žebříček pěti nejrizikovějších faktorů, které mohou ovlivnit hladký průběh zavádění EET pro maloobchod a velkoobchod.

Velká Británie

Opuštění EU je zásadní krok ke svobodě. Británie touží po novém partnerství

Ekonomika

Britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že její země nechce ani částečné či přidružené členství v Evropské unii. Británii tedy čeká tvrdý brexit. Británie prý touží po zcela novém partnerství, které bude respektovat odlišnost ostrovní země a její nové aspirace. Jejím slovům tleská také někdejší europoslanec Ivo Strejček.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Hypotéky v roce 2016: Bouřlivý rok plný rekordů

Rok 2016 přinesl na hypotečním trhu v České republice několikanásobné pokoření nejrůznějších rekordů. Průměrné úrokové sazby u nově sjednaných hypoték v průběhu roku poklesly z 2,06 % v lednu na 1,77 % v prosinci 2016. Podle dostupných odhadů analytiků se v roce 2017 začnou postupně úrokové sazby zvyšovat.

ČNB, ilustrační fotografie

Guvernér ČNB očekává, že inflace zůstane kolem cíle

Ekonomika

Guvernér ČNB Rusnok v rozhovoru pro týdeník Ekonom prohlásil, že očekává, že inflace zůstane na dvouprocentním cíli i v následujících měsících. Dokonce nevyloučil mírné přestřelení. Inflace by se však podle něj měla udržet v tolerančním pásmu plus mínus jedno procento kolem cíle. Rusnok také potvrdil, že ČNB neukončí závazek před konce prvního čtvrtletí letošního roku. Guvernér se vyjádřil i k rostoucí intervenční aktivitě centrální banky. Prohlásil, že ČNB nemůže limitovat svou měnovou politiku s ohledem na svůj vlastní hospodářský výsledek. To potvrzuje postoj bankovní rady, že intervence nejsou omezené žádným objemem.

Ilustrační fotografie

Češi více důvěřují online nakupování. Tržby e-shopů překonají 100 miliard

Ekonomika

Česká republika je e-shopovou velmocí. Podle nejnovějších statistik v současnosti funguje zhruba 38 500 internetových obchodů, což je o 500 více než v roce 2015. Z průzkumu srovnávače Zboží.cz navíc vyplývá, že celkový obrat tuzemských e-shopů poprvé překonal hranici 100 miliard korun. Mezi hlavní důvody patří podle expertů větší důvěra v online nakupování i snadnější tvorba vlastního e-shopu, k jehož spuštění již nejsou nutné technické znalosti.

Ilustrační fotografie

Mráz, bezvětří a ceny elektřiny nad 100 euro pomohlo akciím ČEZ zastavit letošní propady

Ekonomika

Evropské akcie v závěru obchodování dohánějí ztráty nabrané během dne. Index Stoxx Europe 600 dnes táhnou dolů především finanční instituce, jejichž akcie ztrácí 0,3 %. Britský FTSE 100 zastavil včerejší propad, přestože největší světový hráč v oblasti vzdělávání Pearson Plc dnes po snížení výhledu zisku oslabuje skoro o 30 %. Od ztrát index Stoxx Europe 600 zachraňují technologické tituly, když nejlépe se daří výrobcům čipů a pamětí poté, co ASML zveřejnilo tržby a výhled nad očekáváními trhu a jeho akcie posilují přes 7 %.  Výrobci spotřebního zboží a společnosti ve zdravotnictví si připisují okolo 0,5 %.

USA, ilustrační fotografie

Ekonomika

Americký „Zlatý orel“ opět láme rekordy

První ze světových producentů investičních kovů zveřejnila své statistiky Mincovna Spojených států amerických, která se zaměřuje na produkci světoznámých mincí American Eagle. Podle údajů z mincovny, byl rok 2016 opět rekordní a nechal za sebou i rok 2015, který výrazně předčil očekávání. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Slevy, výprodeje. Ilustrační fotografie

Rady a tipy, jak nenaletět při slevových akcích

Ekonomika

Leden se ve většině českých obchodů nese ve znamení slev. Po vánočním nákupním šílenství se prodejci snaží zaujmout výhodnými nabídkami a nabízí slevy, které často dosahují i 80 %. Ne každá zdánlivě výhodná nabídka se ale musí vyplatit. Obchodníci totiž slevy často vytvářejí uměle nebo si kladou zvláštní podmínky. Jak ve slevách nakoupit skutečně výhodně a nenaletět na triky prodejců, vám poradíme v tomto článku.

Donald Trump

Ekonomika

Trampova první tiskovka poslala trhy na skluzavku

Evropské akciové trhy dnes pokračují v nevýrazných výkonech tohoto týdne. I přes relativně pozitivní zprávy o vývoji průmyslové výroby, která v celé eurozóně za listopad vzrostla o 1,5 % a v celoročním srovnání přidala dokonce o 3,2 %, evropský akciový index Stoxx 600 ztrácí 0,6 %. Hlavní příčinou je zřejmě včerejší první tisková konference budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa, ve které sice potvrdil své předvolební plány, nicméně nepřidal ani náznak konkrétnějších kroků a opatření, které by nastartovaly optimismus investorů.

Ilustrační fotografie

Češi lační po výhodných dovolených. Velký zájem je o zájezdy First Minute

Ekonomika

Češi mají v letošní sezóně výrazně vyšší zájem o výhodné dovolené v režimu First Minute. Vyplývá to z aktuálních statistik cestovní agentury Invia. Od říjnového spuštění prodeje si letní dovolenou koupilo o 82 % více osob než loni ve stejném období. Přitom největší zájem o nákup First Minute pobytů je obvykle v druhé polovině ledna. U turistů i letos vedou tradiční dovolenkové destinace. Významně vzrostla poptávka po zájezdech do Egypta a Tunisu.

Placení, tržby, ilustrační foto

EET: Proč by ale měli mít někteří podnikatelé privilegia?

Ekonomika

Aby bylo jasno, KDU-ČSL nikdy nechtěla plošnou elektronickou evidenci tržeb. Je to proti našemu programu i proti vládnímu prohlášení a od počátku projednávání elektronické evidence tržeb jsme proti tomu bojovali, píše v článku, který má k dispozici server EuroZprávy.cz předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy