Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek: Armádě chybí dlouhodobý koncept a stanovení priorit

Krizi naší armády spatřuje ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v absenci dlouhodobější vize resortu obrany a ve stanovení základních priorit. Uvedl to rozhovoru pro pondělní Mladou frontu Dnes.

"Moje základní výhrada se týká neschopnosti definovat dlouhodobou koncepci rozvoje armády, a tím také poptávku země, jaká armáda ji má vlastně bránit a co vše má k tomu umět. Armáda se pak v této diskusi snaží hájit jen zájmy vlastní instituce, nikoliv zájmy obranné strategie země," říká Kalousek.

Přestože to byl on, kdo v 90. letech jako náměstek ministra obrany zaváděl v armádě ekonomický model, jeho dnešní podobu kritizuje. Způsob financování se podle jeho slov několikrát změnil a vždy k horšímu. "Nikdy se nedotáhl do podoby programového financování, jaké v americké armádě zavedl Robert McNamara. Ten definoval priority a náklady na konkrétní programy. Díky tomu může armáda pružně reagovat na rozpočtovou nouzi - a ta teprve přijde". Rozdíl mezi financováním americké a naší armády vidí Kalousek v tom, že Američané neškrtají ve všech obranných projektech, ale rovnou ruší ty nejméně potřebné. Vzniklou úsporu pak investují do důležitějších projektů, které pak netrpí podfinancováním. Naopak české ministerstvo a generalita si podle Kalouska ponechávají vše, všem vezmou něco a nic není plně funkční.

Témata:  Miroslav Kalousek armáda ČR

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

Jednání o důchodech bude pokračovat. Pavel zvažuje i kulatý stůl

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy