Vinni! Bárta dostal podmínku, Škárka 3 roky natvrdo

Neformální šéf parlamentní strany Věci veřejné (VV) Vít Bárta byl v pátek Obvodním soudem pro Prahu 5 uznán vinným z podplácení, trest dostal podmíněný. Jeho někdejší kolega, dnes nezařazený poslanec Jaroslav Škárka, byl uznán vinným z podvodu a odsouzen k nepodmíněnému trestu tří let.

reklama

Rozsudek obvodního soudu není pravomocný, lze předpokládat, že se obžalovaní odvolají a případem se bude zabývat městský soud.

Soudce Jan Šott v deset hodin vyhlásil rozsudek, ve kterém oba politiky uznal vinnými. Bárta podle něj uplácel poslance bezúročnými půjčkami, zatímco poslanec Škárka se podle soudu dopustil podvodu. Nyní soudce svůj verdikt obsáhle zdůvodňuje. Jak soudce uvedl, senát se přiklonil k variantě, že někdejší poslanci VV Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka požádali Bártu o půjčku s cílem obrátit ji v úplatek a použít k diskreditaci Bárty.

Proces po vyhlášení rozsudku narušil jeden z přítomných mužů, který začal vykřikovat: "Tohle je demokracie?!" Soudce ho nechal vyvést ze soudní síně.

Kromě trestu odnětí svobody soud Škárkovi na deset let zakázal činnost a rozhodl o propadnutí 670 tisíc korun, které tvoří součet Bártou poskytnutých půjček a jež jsou uloženy na účtu soudu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky