Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomická recese v ČR skončila! Česko stoupá nahoru

Dobré výsledky zahraničního obchodu ČR zvyšují šanci, že se ekonomika začátkem roku dostala z mělké recese, říká analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk. Podle pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) vykázala obchodní bilance České republiky vysoký přebytek 28,7 miliardy korun.

„Data o vývozu korespondují s lepším únorovým výkonem českého průmyslu. Růst vývozů byl dostatečný na to, aby dokázal vyvážit vliv vysokých cen ropy. Ty se podepisují pod rostoucími dovozy v položkách minerálních paliv a chemikálií,“ komentoval výsledky zahraničního obchodu Vlk. Podle jeho slov český zahraniční obchod nadále generuje přebytky především s ostatními zeměmi EU. „V únoru tento přebytek dál vzrostl na 60,2 miliardy korun. Na druhé straně tu jsou trvalé deficity v obchodě s Ruskem a Čínou kvůli dovozu komodit a spotřebního zboží,“ dodal Vlk.

„Slabá zahraniční poptávka ani v únoru nezlomila české exportéry, neboť přebytek zahraničního obchodu ČR překonal 28 miliard korun,“ řekl Petr Dufek, analytik ČSOB a dodal, že v zahraničním obchodu hrají prim automobilky, kterým se daří na zahraničních trzích.

„Po loňském rekordním přebytku obchodní bilance se českému zahraničnímu obchodu daří i v prvních měsících letošního roku,“ hodnotí situaci Jiří Šimek, analytik skupiny Citfin a soudí, že v letošním roce skončí bilance zahraničního obchodu vysokým přebytkem, i když nový rekord zřejmě nepadne. „Rozhodující zůstane další vývoj v eurozóně, kde je situace nadále dost nejistá. V užším pohledu pak samozřejmě bude záležet na kondici německé ekonomiky, kde poslední čísla přinesla spíše zklamání,“ zakončil Šimek.

V únoru se v ČR meziročně zvýšil vývoz o 15,2 procenta a dovoz o 8,8 procenta, obchodní bilance vykázala vysoký přebytek 28,7 miliardy korun. Tržní konsenzus agentury Reuters počítal s přebytkem 22 miliard korun. Podle předběžných údajů přeshraniční statistiky se meziměsíčně po sezónním očištění zvýšil vývoz o 0,6 procenta a dovoz o 1,0 procenta. Trend vývoje ukazuje na růst vývozu o 1,2 procenta a dovozu o 0,9 procenta.

Témata:  Česko recese

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy