Snížení dodávek ruské ropy? Panika není zatím na místě

Omezení dodávek ruské ropy do ČR na pětinu obvyklých dodávek, před nímž s odvoláním na dobře informované obchodníky varovala agentura Reuters, se nekoná. Panika není na místě, dokud neskončí jednání Ruska s EU o dopravě paliv, shodli se analytici, které ve čtvrtek oslovila agentura Mediafax.

reklama

Podle agentury Reuters by se v dubnu dodávka ruské ropy do ČR měla snížit ze 400 na 80 tisíc tun. Rusko chce podle obchodníků, citovaných agenturou, v průběhu jara omezit dodávky i do Polska a do Německa.

"Z ruské strany se může jednat jen o zkoušku toho, jak daleko je Evropa s to ustupovat tlaku," uvedl velvyslanec České republiky pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška. "Je zbytečné dělat závěry dřív, než skončí jednání," je přesvědčen.

"Ruští dodavatelé si jsou dobře vědomi toho, že se Německo vzhledem k plánovanému odstavení výroby energie z jádra může dostat do obtížné situace," míní děkan národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík. "Konkurenční boj mezi evropským ropovodem Nabucco a ruským South Streamem ale nelze interpretovat jako zásadní problém. Podstatné je, že Německo jako nejsilnější a energeticky nejnáročnější evropská ekonomika bude Rusko potřebovat. Dnešní dění snad povede k tomu, že cenu ropy a plynu bude určovat zákon poptávky a nabídky, nikoliv politické faktory," dodal Ševčík.

Témata: Rusko | ropa

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky