Odbory a občanské iniciativy spustily kampaň Stop vládě, začnu protesty

Odbory i občanské iniciativy spustily novou kampaň Stop vládě. Demonstraci, která je svolaná na 21. dubna, bude předcházet týden protestů v řadě českých a moravských měst, oznámil na úterní tiskové konferenci šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil.

660
reklama

"Naším cílem je zastavit reformy, chceme, aby vláda podala demisi a aby byly vypsány předčasné volby," shrnul postoj odborářů i řady občanských sdružení a iniciativ Zavadil. "Je to poslední varování," dodal předseda, podle kterého se odboráři nespokojí pouze s demonstrací.

Právě po těchto třech požadavcích budou na společné demonstraci nespokojení občané volat. Velkému protestu, který je naplánovaný na 21. dubna, bude předcházet týden protestů.

"Týden protestů potrvá od 16. do 20. dubna v různých městech po celé republice za účasti občanských sdružení, občanských iniciativ a samozřejmě odborů. Týden protestů bude pozvánkou na demonstraci, která se uskuteční 21. dubna a zahájí ji pochod od Vysoké školy ekonomické v Praze ve 12 hodin," řekla místopředsedkyně odborové centrály Radka Sokolová.

Odboráři i zástupci iniciativ v úterý zdůraznili nutnost demise vlády a vypsání nových voleb. Vláda podle nich ztratila veškerou důvěru občanů, zadlužuje stát a neumožňuje vedení smysluplného dialogu.

Za kampaň se postavilo zatím 21 občanských iniciativ a sdružení, mimo jiné i iniciativa Za svobodné vysoké školy. Spojení občanů, studentů a odborářů je podle mluvčího iniciativy Lukáše Matošky v České republice po pádu komunismu bezprecedentní, naposledy k němu došlo právě při "sametové revoluci".

V případě, že vláda neodstoupí, jsou odbory podle Luboše Pomajbíka, předsedy Odborového svazu dopravy, připravené na razantnější akce, například i na stávku. Studenti přemýšlejí o okupaci vysokých škol, požadují mimo jiné i stažení věcných návrhů zákonů, které mají přinést reformu terciárního školství.

V květnu 2011 uspořádali odboráři také protest na Václavském náměstí, podle oficiálních zdrojů se ho zúčastnilo více než 40 tisíc občanů, podle odborů 55 tisíc lidí. O tři týdny později zorganizovaly odbory stávku dopravy, která na 24 hodin zastavila provoz vlaků, ale třeba také metra v Praze.

Témata: vláda | demonstrace

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky