Ráj exekutorům skončí, zpřísní se podmínky pro exekuce

Novelu exekučního řádu, která podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) výrazně zpřísní podmínky pro exekuce, by měl během příštího týdne schválit ústavně-právní výbor sněmovny. Ministerstvo tak pokračuje ve změnách týkajících se exekutorů, řekl Pospíšil v rozhovoru pro TV Nova.

reklama

Poslanci budou novelu schvalovat na příští schůzi sněmovny, platit má v polovině roku. "Nejsou to žádné přísliby. Je to reálná změna, která by měla začít velmi brzy platit," uvedl Pospíšil. Podle něj tak ministerstvo reaguje na rostoucí počet excesů při exekucích z poslední doby.
 
"Výrazně zpřísňujeme jak právní úpravu, tak jsme snížili odměny u méně velkých dluhů na polovinu a dále chceme tvrději postihovat kárné pochybení exekutorů," popsal Pospíšil.
 
Návrh, který ministerstvo připravuje od loňského léta, obsahuje například tzv. předžalobní výzvu. Ta před zahájením soudního sporu dlužníka ještě jednou upozorní a poskytne mu šanci dluh uhradit.

Novela také počítá se snížením nákladů dlužníků při vícenásobné exekuci. Při větším množství exekucí by měl dlužník zaplatit náklady jen jednou, nikoliv za každou exekuci zvlášť, jak tomu je dosud.

Ministerstvo chce zpřísnit sankce při pochybení exekutorů. "Tak, aby při výjimečných excesech mohl soud přímo exekutora zbavit úřadu," doplnil Pospíšil. "Jsem přesvědčen, že je několik adeptů, kteří jsou zralí na to, aby přímo přišli o licenci a přestali svoji činnost vykonávat," prohlásil ministr. Podle něj si pak i ostatní exekutoři dají při své činnosti větší pozor.

Zároveň Pospíšil upozornil, že exekutoři řeší každoročně několik set tisíc případů a bez jejich činnosti by se razantně snížila vymahatelnost práva v zemi.
 
Dlužníkům, kteří se ocitli v exekuci, působily problémy hlavně částky, které museli platit jako odměnu exekutorovi a advokátovi. Ty byly mnohdy několikanásobně vyšší, než dlužná částka. To má změnit vyhláška, která platí od 1. března. Odměnu exekutorům u malých částek snižuje na polovinu.
 
"Vedle toho chceme ještě v nejbližší době pozvat odborníky k takzvanému kulatému stolu a chceme obecně debatovat o odměňování advokátů a exekutorů v České republice a chceme vyhodnotit i ostatní věci, nejen řekněme malé dluhy, a chceme říci a dát jasné srovnání pro občany, kolik stojí právní služby v Čechách a kolik v jiných státech Evropské unie," dodal Pospíšil.

"Pokud budou v některých aspektech ty služby v ČR dražší, pak budeme chtít ještě přistoupit k dalšímu snižování," slíbil ministr.
 
Ústavní soud navíc rozhodl, že odměna pro advokáta za soudní vymáhání částek do 10 tisíc korun nebude nově dána vyhláškou ministerstva spravedlnosti, ale bude mít pevný strop. Neměla by být vyšší než samotný původní dluh. Pokud člověk dostane pokutu tisíc korun za jízdu v MHD načerno a prohraje soud, zaplatí protistraně za náklady na advokáta maximálně další tisícovku. Dosud si tisícové pokutě advokáti účtovali zhruba šest tisíc korun. Tato změna se týká nových, ale i už probíhajících sporů.

Témata: exekuce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky