Škrty ve školství půjdou na úkor regionů a univerzit, potvrdil Dobeš

Z letošního vázání 2,5 miliardy korun v rozpočtu ministerstva školství budou muset zhruba dvě miliardy korun ušetřit regiony a přibližně půlmiliardu vysoké školy. V pátek to uvedl končící ministr školství Josef Dobeš (VV) s tím, že návrh škrtů podepsal jeho 1. náměstek Ladislav Němec.

reklama

"Viděl jsem ty škrty. Dneska totiž mělo k ministrovi financí odejít vázání prostředků. Takže to samozřejmě podepisoval pan 1. náměstek. To je něco, co bych nepodepsal," zmínil Dobeš a pokračoval: "A dvě miliardy asi bez 50 milionů jdou do regionálního školství, jdou do vázání platů učitelů, a půl miliardy jde do vysokých škol. Oboje vázání je pro mne nepřijatelné. Ale takto dneska z ministerstva školství, podepsány panem 1. náměstkem, tyto škrty odešly.“

Náměstek Němec následně upřesnil, že jde o částku 1,9 miliardy korun pro regionální školství a 0,6 miliardy pro vysoké školy. Výslednou podobu vázání bude moci ale ještě upravit nový ministr, jakmile na rezort nastoupí.

Právě kvůli zavázání 2,5 miliardy korun v rozpočtu svého rezortu Josef Dobeš minulou středu ohlásil rezignaci. Pro něj byl přijatelný škrt pouze ve výši půl miliardy korun a cokoli víc by se odrazilo právě na platech pedagogů v regionech nebo v prostředcích pro vysoké školy. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nejdřív navrhoval vládě, aby školství letos neutratilo 4,5 miliardy korun.

Prezident Václav Klaus přijal demisi Josefa Dobeše v pátek s tím, že ministr ve funkci skončí 31. března, tedy v sobotu. Klaus zároveň Dobešovi za jeho práci poděkoval a ocenil jí.

Témata: školství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky