Vojáci přijdou o peníze! Prezident to podepsal

Novela o vojácích z povolání, která počítá se zrušením příspěvku při přestěhování nebo s pružnějším trestáním vojáků za požití alkoholu ve službě, získala podpis prezidenta Václava Klause. Agenturu Mediafax o tom ve čtvrtek informoval prezidentův tiskový odbor.

reklama

Novela má uspořit ministerstvu obrany miliony korun.

"Norma zavádí nová pravidla, která se týkají doby výkonu služby v hodnosti sboru čekatelů, tedy těch, kteří studují na vysokých školách. Dovoluje srovnání rodičovské dovolené. Umožňuje vojákům z povolání, kteří jsou vysláni do zahraničí, aby měli kontakt s osobami blízkými," řekl k úpravě během legislativního procesu ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Proti předloze vystoupil ve sněmovně poslanec Antonín Seďa (ČSSD). "Předloha neřeší základní problémy naší armády. Osobně jsem přesvědčen, že navrhovaná úprava zhorší situaci vojákům z povolání," řekl. Jak zjistil, novela uspoří 25 milionů korun, což je podle něj úsměvná částka v porovnání s desítkami miliard korun v rozpočtu ministerstva obrany.

Takzvaná malá novela o vojácích z povolání má odstranit největší nejasnosti v současném znění zákona. Peníze má ministerstvu uspořit tím, že počítá se zrušením armádního příspěvku při přestěhování. Vojáci budou muset nově také zaplatit poměrnou část nákladů za vydanou výstroj v případě, že jim zanikne služební poměr před uplynutím dvou let služby.

Norma zjednodušuje i proces, jak trestat vojáky, kteří ve službě pijí alkohol. Takovým provinilcům hrozí například snížení hodnosti, nebo dokonce propuštění z armády. Nově by se vojáci také měli na rozkaz svého nadřízeného podrobit dechové zkoušce.

Předloha obsahuje i změnu v podobě časové lhůty, kterou má armáda na vyřízení stížností vojáků. V případě, že novela zdárně projde celým legislativním procesem, budou muset čekat na odpověď dvakrát tak dlouho. Namísto jednoho měsíce počítá zákon se šedesátidenní lhůtou.

Novela měla původně platit už od 1. ledna letošního roku. Sněmovna ale k normě přijala pozměňovací návrh, který platnost určuje prvním dnem druhého kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení.

Témata: armáda čr

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky