Absolventi bez praxe mají šanci v 61 procentech firem

Bezmála dvě třetiny tuzemských firem (61 %) podle svých slov běžně přijímají i absolventy bez praxe. Ukázal to březnový průzkum Jobs.cz, o kterém server informoval ve čtvrtek.

660
reklama

Průzkum, do něhož se zapojilo 873 lidí a 131 firem, přinesl dvě podstatná zjištění. Zaprvé - postupně se zvyšuje počet firem, které jsou ochotny zaměstnat i mladé lidi bez předchozích pracovních zkušeností. Jejich podíl podle aktuálního šetření dosahuje 61 procent. Dalších 29 procent zaměstnavatelů absolventy bez praxe přijímá jen zcela výjimečně, zbylých 10 procent vůbec.

Druhým zjištěním je, že jen necelá třetina (32 %) zúčastněných respondentů dokázala práci bez předchozí praxe v oboru získat. Dalších 15 procent lidí to považuje za obtížné, a více než dvě pětiny (41 %) dokonce za v podstatě nemožné. Zbylých 12 procent odpovídajících tuto situaci neřeší a hledá si práci pouze v oboru, v němž praxí disponuje.

"Zdaleka nejvíce jsou tímto stavem ohroženi čerství absolventi a studenti závěrečných ročníků, kteří se snaží získat své první pracovní zkušenosti. Náš loňský průzkum ukázal, že plné tři čtvrtiny firem, které mladým lidem příležitosti dávají, jednoznačně preferují uchazeče s prokazatelnou, nejlépe oborovou praxí. Pro většinu studentů je však její získání velmi obtížné. Jen zhruba čtvrtina z nich ve svém oboru má dostatek příležitostí," komentoval Tomáš Ervín Dombrovský, mluvčí společnosti LMC, provozovatele portálů Jobs.cz a Prace.cz.

Témata: zaměstnanci | firmy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky