Ekonomičtí ministři projednají snížení valorizace důchodů

Na Úřadě vlády se ve čtvrtek odpoledne uskuteční porada ekonomických ministrů (PEM) a klíčovým tématem bude nalezení dohody nad úpravou valorizačního vzorce pro růst penzí v následujících letech. Agentuře Mediafax to potvrdil jeden z účastníků jednání, ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).

660
reklama

"Jde nám o to, podívat se na příjmovou i výdajovou stránku státního rozpočtu. Máte ale pravdu, že teď je klíčové vyřešit otázku důchodů," uvedl na dotaz Mediafaxu Dobeš. Ministři se mají dohodnout na opatřeních, která udrží schodek rozpočtu Česka v roce 2013 na 100 miliardách a o rok později na 70 miliardách korun.

Nejdiskutovanější variantou v otázce budoucího výpočtu penzí je teď podle ministra dopravy valorizační vzorec, podle kterého by se důchody zvyšovaly o třetinu růstu reálných mezd a o třetinu inflace. V současnosti přitom zákonná úprava pro nárůst důchodů počítá kromě třetinového růstu reálných mezd také s kompletním pokrytím vyšších spotřebitelských cen.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chtěl původně valorizaci penzí na čas úplně zmrazit, k tomu nenašel ale podporu ani ve vlastní straně. Za aspoň částečný růst důchodů se postavil i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Kalousek přitom dál trvá na tom, aby penze rostly jen do té míry, při jaké nebude důchodový účet ve ztrátě. Za poslední roky měl přitom každoročně manko zhruba 20 miliard korun.

Valorizace důchodů má být omezená podle plánu PEM na tři roky a na stejnou dobu se má objevit také druhé pásmo pro daň z příjmu. Lidé s hrubou mzdou nad 100 tisíc korun měsíčně mají z částky nad stotisícovou hranicí odvádět 31 procent. V současnosti je jediné daňové pásmo ve výši 15 procent ze superhrubé mzdy.

Už v polovině března se ekonomičtí ministři dohodli, že další z diskutovaných otázek, DPH, zůstane ve dvou sazbách a oproti letošku stoupne každá z nich o jeden procentní bod. Tedy 15 a 21 procent. Podle dosud platné legislativy čeká přitom DPH od příštího roku sjednocení na úrovni 17,5 procenta.

Předběžná dohoda PEM podle Nečase hovoří o tom, že nedojde ke změně položek, které jsou do snížené sazby DPH zařazené. Výjimkou mají být jenom dětské pleny a zdravotní pomůcky, jejichž přeřazení do základní sazby požaduje Brusel a hrozí kvůli tomu sankcemi.

Ministr Dobeš zdůraznil, že kromě daní a důchodů je důležitá také dohoda nad opatřeními, která podpoří růst ekonomiky. Stejný cíl opakovaně zmínil i premiér Nečas. Předseda vlády také připomněl, že PEM je pouze poradním orgánem a klíčové bude rozhodnutí kabinetu jako celku.

Vláda minulý týden uzavřela debatu nad vázáváním výdajů v letošním státním rozpočtu. Ministři se dohodli, že z jednotlivých rozpočtových kapitol neutratí celkem 23,6 miliardy korun. Ministr školství Josef Dobeš (VV) přitom svůj díl vázání ve výši 2,5 miliardy odmítl a rezignoval.

Témata: důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky