OECD: Dluhová krize eurozóny zdaleka nekončí!

Krize veřejného dluhu eurozóny podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) není i přes letošní uklidnění finančních trhů zdaleka u konce. Informovala o tom v úterý agentura Reuters.

660
reklama

Hrubý domácí produkt (HDP) i banky v regionu zůstávají podle aktuální zprávy OECD slabé, zadlužení dále stoupá a není jisté, zda se podaří splnit fiskální cíle.

Eurozónu ohrožuje podle OECD už druhý propad za pouhé tři roky a země platící eurem tak nutně potřebují ambiciózní hospodářské reformy, zatím podle OECD není důvod ke spokojenosti.

"Důvěra trhu ve státní dluh zemí eurozóny je křehká," uvedla ve zprávě o ekonomice eurozóny OECD a dodala: "Výhled pro růst je neobvykle nejistý a kriticky závisí na řešení dluhové krize."

Za celý letošní rok OECD očekává zvýšení hrubého domácího produktu regionu o 0,2 procenta a příští rok má růst zrychlit na 1,4 procenta.

Vzestup inflace eurozóně ale přesto, že Evropská centrální banka (ECB) uskutečňuje expanzivní měnovou politiku, podle OECD nehrozí. Spotřebitelské ceny by měly meziročně vzrůst v letošním roce o 1,6 procenta a příští rok o 1,2 procenta.

Přestože se růst dluhu členů eurozóny zpomaluje, jejich celkový dluh v roce 2013 mírně vzroste a dosáhne hranice 91 procent hrubého domácího produktu (HDP).

V prognóze OECD uvádí, že úsporná politika v eurozóně bude muset pokračovat ještě "mnoho let", než se státní finance v regionu dostanou na uspokojivou úroveň. Silnější růst hrubého domácího produktu zrychlil míru zadlužení eurozóny.

Témata: EU | krize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky