Nevěříme v konec krize! Přijde zhoršení

Nynější dočasný Evropský fond finanční stability (EFSF) by podle německé kancléřky Angely Merkelové mohl fungovat několik let paralelně se svým trvalým nástupcem, tedy Evropským stabilizačním mechanismem (ESM). Informovala o tom v pondělí agentura Bloomberg.

reklama

Evropský fond finanční stability zatím vyčlenil na pomoc Řecku, Portugalsku a Irsku celkově 200 miliard eur.

"Umíme si představit, že těchto 200 miliard eur bude fungovat paralelně s 500 miliardami eur v ESM, dokud je země nesplatí. To potrvá několik let a v samotném ESM bude pak 500 miliard eur," uvedla Merkelová na stranické konferenci v Berlíně.

Navýšení kapacity záchranného fondu eurozóny může podle šéfa EFSF Klause Reglinga uklidnit trhy, které stále nejsou přesvědčeny, že dluhová krize v eurozóně skončila a obávají se dalšího poklesu ratingů. "Většina účastníků trhu nevěří v konec krize a očekává v letošním roce další zhoršení situace," uvedl pro aktuální vydání německého týdeníku Focus Regling.

"Více peněz by trhy ve skutečnosti uklidnilo. Ať už je to dobře nebo špatně, je to fakt. Větší objem financí investory uklidní," řekl dále Regling.

Ministři financí eurozóny by měli rozhodnout o navýšení úvěrové kapacity trvalého záchranného fondu ESM nad současnou úroveň 500 miliard eur na neformálním zasedání 30. a 31. března v ??Kodani.

Eurozóna může podle vyjádření úředníků z Bruselu z poloviny března zvýšit úvěrovou kombinovanou palebnou sílu svých záchranných fondů na téměř 700 miliard eur. EFSF začínal s úvěrovou kapacitou 440 miliard eur, nyní v něm zbývá 250 miliard eur po záchraně Portugalska a Irska. Kombinací EFSF s trvalým záchranným fondem ESM by se posílila palebná síla na 750 miliard eur.

Trhy už dlouho vyvíjejí tlak na politiky, aby zvýšili kapacitu pro poskytování úvěrů v eurozóně, aby se vytvořila dostatečná kapacita pro případ potřeby záchrany velké ekonomiky, jako je Itálie.

Témata: krize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky