Ceny u pump po víkendu klesají, vyplatí se natankovat v pondělí

Odložit tankování z víkendu až na pondělí se vyplatí. Z porovnání vývoje cen v jednotlivých dnech týdne vyplývá, že benzin i nafta zpravidla bývají začátkem týdne levnější, informuje v sobotním vydání deník MF DNES.

660
reklama

MF DNES provedla srovnání na základě dat společnosti CCS od roku 2005. V pondělí byl natural levnější než v neděli v 265 případech, podražil 73krát. U nafty je rozdíl ještě výraznější.
 
Důvodem poklesu je víkendová poptávka po palivech, která je mnohem vyšší než během týdne kvůli cestám na chalupy či výletům a návštěvám. V týdnu ceny postupně rostou, o víkendu je pumpaři drží nahoře a v pondělí mohou jít kvůli menší poptávce zase dolů.
 
Průměrný pokles se sice pohybuje jen v řádu jednotek haléřů. Ale jde o zprůměrované ceny ze dvou tisíc pump po celé zemi, u konkrétních prodejců tak může být pokles výraznější, píše MF DNES.
 
S podobným zjištěním přišel před třemi lety německý autoklub ADAC, rozdíl byl mnohem výraznější než v Česku - v přepočtu až o korunu. ADAC dokonce stanovil, že nejlepší doba pro tankování je v pondělí mezi 11. a 17. hodinou. Poté, co o tom hromadně informovala německá média, začali prodejci cenu měnit zcela neočekávaně a bez jakékoliv strategie, popisuje MF DNES.

Témata: pohonné hmoty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky