Státu uniklo asijské zboží za 445 miliard

Českým finančním úřadům proteklo mezi prsty asijské zboží za 445 miliard korun, aniž by se někdy zdanilo. Státní rozpočet tak přišel minimálně o deset miliard korun, informují v sobotním vydání Lidové noviny.

reklama

Vyplývá to z několikaměsíčního auditu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který se zaměřil na výběr daně z přidané hodnoty v letech 2008 až 2010.
 
"Zboží bylo dovezeno na trh Evropské unie ze třetích zemí, aniž by z něj byla uhrazena DPH či daň z příjmu," citují Lidové noviny z nálezu.
 
Kontroloři přitom srovnali dvě interní databáze státních institucí - celníků a finančního ředitelství. Na jedné straně hodnota zboží propuštěného celníky do Česka, na druhé straně dovoz vykázaný v daňových přiznáních. Výsledkem je rozdíl přes 445 miliard, a to jen za zmiňovaná tři léta, uvádí Lidové noviny.
 
Obě databáze jsou přitom vedeny v elektronické podobě, ale nebylo zavedeno jejich automatické porovnání. Než se tak informace od celníků dostaly k finančním úředníkům, nebylo už co vymáhat - z firem zůstaly jen prázdné schránky.
 
Navíc novelou zákona bylo v lednu 2005 odstraněno takzvané zálohování státu DPH, kterou plátci hradili při dovozu zboží celním orgánům, vznikl tak prostor pro daňové úniky při prodeji nezdaněného zboží, popisují zjištění kontrolorů Lidové noviny.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky