Drahá vejce zdraží cukroví i pečivo, varují pekaři

Od začátku letošního roku výrazně vzrostla cen vajec, podle Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR je tak téměř jisté, že se tyto náklady musí promítnout do odbytových cen cukrářských a některých pekařských výrobků. Svaz o tom informoval ve čtvrtek.

660
reklama

"Stávající situace může zasadit pekařům a zejména cukrářům opět citelnou ránu," komentuje vývoj na trhu předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal.
 
Pekařský a cukrářský obor se podle něj dlouhodobě potýká s neustálým růstem nákladových položek, jako jsou pšeničná a zejména žitná mouka, olej, máslo, mák, cukr, energie, pohonné hmoty či potravinářské obaly. Nyní k těmto položkám přibyla i vejce.

"Pro některé, zejména malé a střední pekaře a cukráře, může být toto neustálé zvyšování vstupů likvidační. Mnozí z nich již dnes melou z posledního a zvažují ukončení činnosti. Pokud by krachovali malí pekaři a cukráři, trh by byl ochuzen o místní a regionální speciality a zvýšil by se prodej unifikovaných výrobků a podíl dopékaných mražených polotovarů v marketech," upozornil Dřízal.
 
Podle údajů Českého statistického úřadu ve druhém týdnu letošního roku činila průměrná cena vajec v obchodech 2,74 Kč, v sedmém týdnu 3,06 Kč a v 11. týdnu už dokonce 5,11 Kč. Průměrná cena kilogramu vaječné melanže podle Dřízala vzrostla z 45 korun na 65 korun.

Témata: potraviny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky