Brno zlevňuje jesle, chudší rodiny budou platit méně

Město Brno zlevní od začátku dubna většině rodin jesle. Primátor Roman Onderka (ČSSD) ve čtvrtek agentuře Mediafax řekl, že městští radní se rozhodli opustit systém jednotných poplatků za umístění dětí do jeslí a odstupňovat je podle ekonomické a sociální situace konkrétních rodin.

660
reklama


Dosud v Brně platili za jesle všichni stejně - šest tisíc korun za dítě měsíčně. "Náklady na jedno místo v jeslích jsou přitom dvojnásobné," upozornil primátor. Dodal, že lidem v Brně je v městských jeslích k dispozici 110 míst.

Brněnské radní podle Onderky vyprovokovaly k zlevnění jeslí stížnosti brněnských rodičů. "Lidé telefonovali a psali, že si nemohou dovolit dát šest tisíc za měsíc za jesle. Některé matky vydělávaly prakticky jen na ně," řekl primátor.

Od 1. dubna proto budou rodiče platit různé sumy, v závislosti na rodinných příjmech. "Rodina nebo osamělý rodič s celkovým příjmem rovným životnímu minimu nebo příjmem nižším než je jeho jeden a půl násobek, zaplatí tisíc korun," upřesnil Onderka. Dva tisíce korun podle něj zaplatí rodina s celkovým příjmem vyšším než 1,5 násobek životního minima. Tři a půl tisíce korun vydá z rozpočtu rodina, která má celkový příjem vyšší než 2,4 násobek životního minima. "Stejnou částku jako dosud, šest tisíc korun, pak zaplatí pouze ty rodiny, jejichž souhrnný příjem je vyšší než trojnásobek životního minima," dodal Onderka.

Novou konstrukcí poplatků za městské jesle chce radnice podle Onderky podpořit soulad mezi rodinným a pracovním životem Brňanů. Částky, které Brňané za jesle zaplatí, jsou podle něj v přepočtu na hodinu podstatně nižší, než by lidé zaplatili za hlídací služby soukromých agentur nebo profesionálních chův.

Témata: školství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky