Sněmovna uleví podnikatelům

Konec povinného označování provozoven identifikačním číslem nebo změny v pokračování živnosti po úmrtí podnikatele. S takovými změnami počítá novela živnostenského zákona, kterou ve středu schválili poslanci, norma putuje do Senátu.

660
reklama

Novela prošla sněmovnou ve středu hladce, pro schválení zákona se vyjádřilo 168 poslanců, proti byl jediný.

Úprava živnostenského zákona, chce snížit administrativní zátěž podnikatelů. Živnostníkům by měla ubýt čtvrtina "papírování".

Návrh má podnikatelům ubrat povinnost označovat provozovnu identifikačním číslem a naopak jim umožnit oznamovat změny údajů, které hlásí správě sociálního zabezpečení, finančnímu úřadu, úřadu práce a zdravotní pojišťovně prostřednictvím centrálního registračního místa. Něco takového by nově mohli dělat živnostníci i za situace, že neplní oznamovací povinnost vůči živnostenskému úřadu. Podle novely má skončit povinné hlášení změny adresy místa podnikání v případě, že se podnikatel na stejné místo i stěhuje.

Úprava živnostenského zákona do detailu řeší pokračování v provozování živnosti při úmrtí podnikatele. Vypočítává, kdo může v podnikání pokračovat až do skončení dědického řízení.

V uvedeném období může živnost dál vést správce dědictví, dědicové ze zákona, dědicové ze závěti, pozůstalý manžel nebo partner, i když není dědicem, a pokud je spoluvlastníkem majetku k provozování živnosti.
Podnikatelskou činnost může do skončení insolvenčního řízení vést také soudem stanovený insolvenční správce.

"Dále se odstraňují neodůvodněné odchylky v řízení upraveném živnostenským zákonem od úpravy dané správním řádem a některé nepřesnosti právní úpravy zjištěné z aplikační praxe," stojí v předkládací zprávě.
Změny se má dočkat také zákon o správních poplatcích. Stávající úprava živnostenského zákona už nevyžaduje, aby podnikatel oznamoval změny zaznamenané v obchodním rejstříku nebo v jiných registrech veřejné správy a související správní poplatky tak mají z normy zmizet.

V návaznosti na úpravu živnostenského zákona a s cílem zajistit provázanost obou předpisů se má změnit také zákon o nemocenském pojištění.

Témata: podnikatelé

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky