V Česku zdražily i hypotéky

Průměrné úrokové sazby u hypotečních úvěrů v ČR v únoru mírně vzrostly z lednových 3,59 na 3,61 procenta, sjednáno bylo 5420 úvěrů za 8,888 miliardy korun. Vyplývá to ze souhrnného ukazatele Hypoindex, který ve středu zveřejnila společnost Fincentrum.

660
reklama

Za únor bylo sjednáno 5420 úvěrů, což je pouze o 20 méně, než v lednu. Nejvíce v únoru stoupla úroková sazba u variabilních hypoték, a to z 2,79 procenta na 3,03 procenta. Stále je však tato sazba výhodnější a oblíbenější, než hypotéka s roční fixací, kde únorová sazba klesla o dva bazické body na 4,21 procenta.

V únoru si lidé v ČR sjednali hypotéky celkem za 8,888 miliardy korun a největší zájem byl již tradičně o hypotéky s pětiletou fixací. Ve srovnání s minulými roky jsou únorové objemy a počty hypotečních úvěrů velmi vysoko. Před rokem dosáhla souhrnná výše úvěrů 7,098 mld. Kč, v roce 2010 dokonce pouze 4,601 mld. Kč.

„Hypoteční trh byl i v únoru ve velmi dobré kondici. Sazby se výrazně nezměnily, což nadále podporuje vysoký zájem o hypotéky, jejichž počet a objem dosáhl na únor neobvykle vysokých hodnot,“ uvedl Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Česká spořitelna v březnu znovu snížila úrokové sazby u hypotečních úvěrů. Zlevnila úrokovou sazbu s pětiletou fixací na „od“ 3,19 %, čtyřletou fixaci mohou klienti získat od 3,29 %. Nejlevnější, ale v současných úrokových podmínkách nejrizikovější, je variabilní sazba s úročením od 2,49 %.

Volksbank CZ vydala v polovině března novou pětiletou emisi hypotečních zástavních listů (HZL) v objemu 300 milionů korun, s půlroční variabilní sazbou kuponu, kótovanou na Burze cenných papírů Praha (BCPP).

Jak v pondělí informovala agentura Mediafax, společnost Fincentrum podala ministerstvu financí návrh na zavedení povinné lhůty před koncem fixace hypotéky. „Nízká míra využití možnosti refinancovat hypoteční úvěr na konci období fixace je dána především nedostatkem času pro jednání s jinými bankami. Informaci o konci fixace úrokové sazby a o nových podmínkách úvěru na další období získávají spotřebitelé pozdě. Mezi jednotlivými bankami jsou přitom v tomto ohledu významné rozdíly. Slušné banky tak doplácejí na ty chamtivé, “ podotkl k tomu Petr Stuchlík, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Fincentrum.

Fincentrum Hypoindex hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Témata: hypotéky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky