Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česku hrozí, že přijde o 45 miliard z evropských fondů

Česku hrozí, že přijde o 45 miliard z evropských fondů

Foto: Česká televize

Evropská komise plánuje přeřadit 10 miliard eur z kohezních fondů do tzv. CEF - Nástroje na propojení Evropy. Česká republika by tak v příštím programovacím období přišla o 45 miliard korun, mohla by je ale získat v přísnějším režimu z CEF, řekl v úterý ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).

Česká republika se bude snažit lobbovat před čtvrtečním jednáním ministrů dopravy v Bruselu proti schválení stropů pro peníze z kohezních fondů pro jednotlivé země. "Pokud jsme měli v tuto chvíli 145 miliard z evropských zdrojů, tak kdyby byl schválený 2,5procentní capping, došlo by ke snížení objemu finančních prostředků z kohezního fondu na 100 miliard korun," vysvětlil Dobeš o rozdílu mezi skoro uplynulým sedmiletým obdobím a dohadovanými programy mezi lety 2014 - 2020.

Peníze by ministerstvo mohlo získat z CEF, stavby by ale musely splňovat specifická kritéria, například musí jít o přeshraniční projekty. "V tuto chvíli je započítáváno DPH do nákladů, v novém instrumentu by nebylo," dodal ministr.

V úterý jednali ministři dopravy Visegradské čtyřky a přátelských zemí o revizi evropské sítě TEN-T. Ministerstvu dopravy se podařilo zařazení 9. nákladního železničního koridoru a silničního spojení mezi R49 a R6 mezi Českou republikou a Slovenskem do hlavní části sítě.

Na druhou stranu se Dobešovi nedařilo v jednání o výměně dálnice D1 s rychlostní silnicí R35, ta je zatím zařazená do vedlejšího evropského plánu, zatímco D1 do páteřního. "Komise ale souhlasí s tím, že mezi Pardubicemi a Olomoucí je možné začít v následujícím období stavět," doplnil ministr.

Prioritou ministerstva dopravy jsou spojení Praha - Drážďany a Praha - Mnichov. O těchto projektech bude ministr dále jednat se svým německým protějškem Peterem Ramsauerem. Propojení Praha - České Budějovice - Linz podle Dobeše neprobíhá příliš dobře, rakouská vláda není dobudování trasy nakloněná.

Základní síť TEN-T by měla být dokončená do roku 2030, vedlejší o 20 let později.

Témata:  dotace z EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy