Dovolená navíc a pružná pracovní doba? Nejlepší benefity

Zaměstnanci považují za nejhodnotnější firemní benefity jeden nebo dva týdny dovolené navíc, velmi si cení i flexibility v rámci pracovní doby. Vyplývá to z výsledků studie Salary & Benefits Guide 2011-2012 mezinárodní personální agentury Robert Half zveřejněné v úterý.

660
reklama

Pět týdnů dovolené a pružná pracovní doba zároveň patří mezi nejčastěji poskytované benefity.
 
"Zatímco před několika lety si zaměstnanci cenili především příležitosti dalšího vzdělávání, dnes preferují možnost delší dovolené a flexibilitu práce. Zaměstnanci velmi oceňují, pokud jim zaměstnavatel umožní využívat pružnou pracovní dobu nebo home office (možnost práce z domova)," poznamenal Aleš Křížek, ředitel společnosti Robert Half International pro Českou republiku.
 
Stejně jako v loňském roce patří mezi další nejčastěji poskytované benefity notebook, občerstvení na pracovišti a stravenky. V oblasti informačních technologií se stravenky dokonce navrátily do desítky nejhodnotnějších výhod z pohledu zaměstnanců.
 
Jazykové kurzy a odborné vzdělávání stále patří do desítky nejrozšířenějších benefitů. V uplynulém roce se poskytování jazykových kurzů v IT sektoru v žebříčku posunulo z desátého místa na sedmou pozici. Oproti roku 2009, kdy jazykové kurzy i odborné vzdělávání patřily mezi pětici nejhodnotnějších benefitů, se ale v top 5 už nevyskytují.
 
Také v loňském roce zaměstnavatelé přistupovali k omezování nabídky benefitů. Odebrání alespoň jednoho potvrdilo 48 procent respondentů. Nejčastěji se jednalo o jazykové kurzy (9 % respondentů), stravenky (8 %), 13. plat, firemní víkendy a teambuildingy (7 %). "Pokud k odebírání docházelo, týkalo se to nečastěji jazykových kurzů a 13. platů," doplnil Křížek.
 
Pořadí pěti nejrozšířenějších benefitů v oblasti financí a účetnictví se oproti předchozímu průzkumu nezměnilo – zaměstnavatelé nejčastěji poskytují pět týdnů dovolené, dále stravenky, občerstvení na pracovišti, pružnou pracovní dobu a jazykové kurzy. Na pozicích vyššího managementu se na prvním místě nově objevil mobilní telefon k soukromým účelům, který se v roce 2010 do první pětky nedostal.
 
Nejhodnotnějším benefitem je i nadále pět týdnů dovolené. Do top 5 nejhodnotnějších benefitů se ale tentokrát nedostaly jazykové kurzy a odborné vzdělávání, nahradilo je šest týdnů dovolené a home office. Cenným benefitem je z pohledu zaměstnanců i nadále služební automobil pro soukromé účely, který ale firmy často nenabízejí. Výjimku tvoří finanční management, kde se jedná o už běžně nabízený benefit.
 
Nejčastěji využívaným benefitem v rámci obchodních a marketingových pozic je stále notebook. V první pětce se drží také pět týdnů dovolené, mobilní telefon k soukromým účelům, stravenky a pružná pracovní doba. V top 5 se ale už neobjevuje služební automobil i pro soukromé účely, který klesl na sedmé místo. Tento pokles je způsoben hlavně tím, že někteří zaměstnavatelé přestali proplácet soukromé kilometry. Nadále ale služební automobil zůstává rozšířeným benefitem, a to hlavně u obchodních pozic. Do první desítky nejčastěji poskytovaných benefitů se vrátily jazykové kurzy a naopak se, oproti roku 2010, do top 10 nedostal sick day (dny volna navíc pro případ nemoci).
 
Tři nejhodnotnější benefity z pohledu zaměstnanců zůstávají totožné s předchozím obdobím: nejvíc ceněný je služební automobil i pro soukromé účely, pět týdnů dovolené a home office. Doplňuje je šest týdnů dovolené a 13. plat, který v první pětce nahradil jazykové kurzy. Zatímco zaměstnanci v FMCG společnostech (rychloobrátkové zboží), PR a marketingu řadí do top 5 i mobilní telefon, pracovníci v technických oborech ho berou jen jako prostředek k práci.
 
Odebrání alespoň jednoho benefitu v roce 2011 potvrdilo 55 procent respondentů na obchodních či marketingových pozicích. Jednalo se nejčastěji o jazykové kurzy (15 % respondentů), 13. plat (10 %) a home office (8 %).
 
Pořadí nejčastěji poskytovaných výhod v oblasti IT a telekomunikace se oproti období 2010-2011 prakticky nezměnilo. Nejrozšířenějším benefitem je i nadále pružná pracovní doba, na druhé místo se dostalo pět týdnů dovolené (posun ze čtvrtého místa). Další v pořadí jsou stravenky, notebook (pokles z druhého místa) a první pětku uzavírá občerstvení na pracovišti. Nově se na sedmé místo o tři příčky posunuly jazykové kurzy.
 
Zaměstnanci stále považují za nejhodnotnější benefity pět týdnů dovolené a home office. V rámci žebříčku deseti nejhodnotnějších benefitů se směrem nahoru posunulo šest týdnů dovolené (ze čtvrtého místa se dostalo na místo třetí) a pružná pracovní doba (z páteho na čtvrté místo). Mezi pěti nejcennějšími výhodami zůstává služební automobil i pro soukromé účely, nejvýš ho řadí zaměstnanci na obchodních pozicích.

Zatímco vývojáři softwaru řadí mezi pět nejhodnotnějších benefitů odborné vzdělávání, analytici a obchodníci mu tak vysokou preferenci nepřidělují. Oblíbený je také 13. plat, správci systémů ho mají v prioritách dokonce na třetím místě. Do desítky nejvíce ceněných benefitů se v roce 2011 nedostaly jazykové kurzy a naopak nově přibyly stravenky.
 
Odebrání alespoň jednoho benefitu se dotklo 42 procent respondentů z oblasti IT. Nejvíce se odebíraly jazykové kurzy (9 % respondentů) a stravenky (7 %).
 
Stálicemi mezi nejčastěji využívanými benefity v oborech administrativní podpora, zákaznický servis, logistika a právo je pět týdnů dovolené, stravenky, občerstvení na pracovišti, jazykové kurzy a pružná pracovní doba. Nově se v desítce nejrozšířenějších výhod objevil flexipass (příspěvek na sport, kulturu), který je už hodně rozšířený hlavně mezi zaměstnanci v zákaznickém servisu. Oproti předchozímu průzkumu se do top 10 naopak nedostala možnost neplaceného volna. V oblasti administrativní podpory a právu výrazně vzrostlo poskytování sick days (dny volna navíc pro případ nemoci), oproti období 2010-2011 se tentokrát dostaly mezi pět nejčastěji využívaných výhod.
 
Nejvíce hodnocené benefity ze strany zaměstnanců potvrzují celkový trend důrazu na volný čas a to napříč všemi sledovanými obory: pět a šest týdnů dovolené, 13. plat, pružná pracovní doba a home office. Dříve velmi oblíbené jazykové kurzy a odborné vzdělávání klesly až na sedmé a desáté místo. Benefit jazykových kurzů ale stále vysoce hodnotí zaměstnanci na technických a HR pozicích.
 
Ke krácení benefitů docházelo v roce 2011 i ve sledovaných oborech v rámci divize OfficeTeam. Nejčastěji se odebíraly jazykové kurzy (14 % respondentů), 13. plat (10 %), sick day a stravenky (9 %).

Témata: zaměstnanci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky