Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nečas: EU může fungovat bez eura. Bez jednotného vnitřního trhu nikoliv!

Evropská unie může dál existovat, aniž by všechny její členské státy platily jednotou měnou. V pondělí to na konferenci Hospodářské zájmy ČR v EU a jejich prosazování uvedl premiér Petr Nečas (ODS), podle kterého je naopak nezbytné dokončit sjednocení vnitřního unijního trhu.

"EU může fungovat i bez monetární unie na svém celém území. Bez jednotného vnitřního trhu ale fungovat nemůže," prohlásil Nečas. V narážce na svůj odmítavý postoj ke smlouvě o rozpočtové odpovědnosti dodal: "Dokončení jednotného trhu je pravý test evropanství. A ne podepisování nějakých papírů." On a britský ministerský předseda David Cameron byli jediní, kdo v březnu novou smlouvu v Bruselu nepodepsali.

Absenci českého podpisu na dokumentu vzápětí zkritizoval prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. "Považujeme za nesprávné, že ČR se nepřihlásila ke smlouvě o rozpočtové odpovědnosti. Naši partneři z byznysu se nás ptají, proč jsme to neudělali," řekl Hanák. Podle průmyslníků jde o politickou kauzu zásadního významu, stejně jako přistoupení Česka k euru.

Premiér připomněl dobu, kdy Francouzi v referendu hlasovali o předchůdkyni Lisabonské smlouvy, o Evropské ústavě. Tehdy je před rozšířením integrace varovaly plakáty s polskými instalatéry, kteří budou moci Francouzům vzít práci. "Až dokončíme evropský trh, měla by být postavená socha polského instalatéra. Samozřejmě v Paříži," zmínil Nečas.

Předseda vlády odsoudil snahu EU zavést daň z finančních transakcí. Podle něj podváže konkurenceschopnost evropských finančních domů na světových trzích.

Nečas zároveň připustil, že unie v současnosti funguje na vícerychlostní bázi. "Nesdílím paniku při představě, že má být vícerychlostní Evropa. To je fakticky realita současných dnů. Některé země EU jsou v eurozóně, některé nejsou. Některé země jsou v Schengenském systému, některé nejsou. Neměli bychom podléhat panice, je to perspektiva Evropy, je to vyšší flexibilita," vypočetl předseda vlády.

Podle premiéra je v rozmanitosti Evropy její bohatství, ne problém. "Klíčový faktor je vyšší konkurenceschopnost Evropy. Svět kolem nás nestojí na místě, kráčí vpřed mílovými kroky nebo dokonce skoky," uzavřel Nečas.

Témata:  EU Petr Nečas

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.