Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéfovi Eurogroup končí v červnu mandát. Merkelová lobbuje za Schäubla

Německá kancléřka Angela Merkelová navrhuje, aby se novým šéfem Eurogroup stal německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na páteční vydání listu Financial Times Deutschland (FTD).

List Financial Times Deutschland to uvedl s odvoláním na zdroje z Bruselu a dalších evropských metropolí, podle kterých už německá kancléřka za Schäubla lobbuje u ostatních lídrů zemí eurozóny.

Současnému šéfovi Eurogroup, tedy ministrů financí eurozóny, a zároveň lucemburskému premiérovi Jean-Claude Junckerovi končí mandát hlavy Eurogroup letos v červnu a on sám mnohokrát uvedl, že už kandidovat nechce.

"Má momentálně nejlepší šance," uvedl pro list FTD nejmenovaný zdroj. Podle něj se totiž Schäublovi zvyšují šance, pokud šéfování Eurogroup nepřijme některý z premiérů zemí eurozóny. To zatím už odmítli italský premiér Mario Monti, kterého dokonce nepřímo přemlouval ke kandidatuře končící Juncker, a jeho finský kolega Jyrki Katainen.

Podle zdroje FTD by ale mohla přijít nevole Paříže, kde se prezident Nicolas Sarkozy obává, že německá pozice by byla příliš silná. "Od té doby, co je zřejmé, že Merkelová lobbuje ve prospěch Schäubla, se Sarkozyho odmítání Junckera změnilo," uvedl jeden ze zdrojů z Eurogroup.

Mluvčí ministerstva financí v Berlíně se ke zprávě odmítl vyjádřit. "Nechceme komentovat nominační proces," řekl a dodal, že se pravděpodobně rozhodne v květnu.

Juncker navrhl, aby se pozice šéfa Eurogroup změnila na práci na plný úvazek. Ale Německo podle mluvčího tamního ministerstva financí tento postoj nesdílí. Podle FTD se v Bruselu spekuluje, že by si Juncker mohl předsednictví prodloužit do roku 2014.

Schäubleho mandát jako německého ministra financí má vypršet na podzim roku 2013, kdy se konají příští všeobecné volby v Německu.

Témata:  Angela Merkelová

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy