Informační systém MPSV spravují soukromé firmy, lichváři ho mohou zneužít

Informační systém ministerstva práce a sociálních věcí je špatně zabezpečený, lichváři se budou snažit získat cenu databáze s občany, kteří pobírají sociální dávky, obávají se nevládní organizace a KDU-ČSL. Mediafax o tom ve čtvrtek informovala Kateřina Hlatká z organizace Iuridicum Remedium (IuRe).

reklama

Data, která jsou uložená v novém informačním systém ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), by mohla podle nevládních organizací stát na černém trhu desítky milionů korun. Systém nyní spravují soukromé firmy a nikoliv stát. Podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška jsou data nyní hůře chráněná.

"Máme důvodné podezření, že se o data ze systému zajímají lidé z firem nabízejících nebankovní půjčky. Pokud se tyto informace potvrdí, podnikneme patřičné právní kroky," řekl Mediafaxu Bartošek s tím, že dalším postupem by mohlo být trestní oznámení. Na nebezpečí ho upozornili sami občané.

"Pokud ta data spravuje soukromá firma, co se stane, když se změní struktura akcionářů, co kdyby zkrachovala?" ptá se místopředseda. V databázi jsou informace o 600 tisíc lidí, kteří dávky pobírají, ale také o jejich rodinách, tvrdí. "Jsou tam celé lékařské anamnézy," dodal, databáze by nemusela být cílem pouze lichvářů.

Odhalení v případě prolomení systému by bylo podle IuRe mizivé. "Pro nebankovní společnosti operující v chudých regionech, například na severu Čech, by byla taková databáze zlatým dolem. Mohly by cíleně vytipovat sociální případy, u kterých je vysoká pravděpodobnost dalšího zadlužení, a parazitovat exekucemi na jejich sociálních dávkách," upozornila Hlatká.

Obavy má také Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Data dříve nebyla shromážděná na jednom místě, každý region měl přístup jen k datům osob ve své spádové oblasti a přístup k nim měla pouze státní správa. "Jakmile jsou data v cloudu, lze s nimi snadněji pracovat a sdílet je, zároveň to ale znamená nutnost zajistit mnohem vyšší standardy zabezpečení," podotknul soudní znalec Ivan Janoušek.

Nevládní organizace chtěly prozkoumáním smluv zjistit, zda je nebezpečí ve smlouvách zohledněné. "Ministerstvo však smlouvy neposlalo. Můžeme se tedy domnívat, že buď v rozporu se zákonem neexistují, anebo mají neuveřejnitelnou podobu," myslí si Hlatká.

Organizace by si přály také novelizaci zákona o ochraně osobních údajů, která by přesněji specifikovala problematiku ochrany dat ve sdílených internetových databází.

Cloud s citlivými údaji spravuje firma Vítkovice IT Solutions.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky