Nezaměstnanost vzrostla. V červenci se odrazila ode dna

Nezaměstnanost v červenci mírně vzrostla na 2,7 procenta a odrazila se tak ode dna, vyplývá z odhadů analytiků oslovených ČTK. Nejde ale podle nich o dramatickou změnu, jen o sezonní výkyv díky příchodu absolventů na trh práce. Úřad práce ČR zveřejní údaje o nezaměstnanosti za červenec ve čtvrtek 8. srpna. V červnu nezaměstnanost činila 2,6 procenta.

Ilustrační fotografie
reklama

"Nezaměstnanost nacházející se v poslední době na minimu by se měla v červenci odrazit ode dna. Příchod nových absolventů na trh práce by měl stejně jako každý rok způsobit sezonní nárůst nezaměstnanosti o jednu desetinu na 2,7 procenta," řekla ČTK analytička Raiffeisenbank Eliška Jelínková. Na trh práce to však podle ní potřebnou úlevu nepřinese. Počet pracovních míst bude i nadále výrazně převyšovat počet uchazečů, dodala.

Podíl nezaměstnaných v červenci poprvé od ledna vzroste, dodala analytička Komerční banky Monika Junicke. Důvodem je především sezonní příliv absolventů, od začátku roku ale ubývá i počet volných pracovních míst a situace na trhu práce se začíná normalizovat, podotkla.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka budou mnohem zajímavější než samotná míra nezaměstnanosti počty volných pracovních míst. "Je to vlastně takový pomocný ukazatel napětí na trhu práce i kondice celé ekonomiky. Už pár měsíců klesají, a tak vlastně indikují další zpomalování české ekonomiky," upozornil.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky