Letos zaniklo nejvíce firem od vzniku ČR

V Česku vzniklo v prvním pololetí 15.589 obchodních společností, a 8262 jich naopak zaniklo. Počet zaniklých firem byl nejvyšší od vzniku ČR, tedy od roku 1993.

Ilustrační fotografie
reklama

Zároveň opět klesl podíl společností, které zanikly kvůli vyhlášení bankrotu. Těchto firem byla pouze 4,3 procenta, což je nejmenší podíl od roku 2008, tedy za dobu účinnosti stávajícího insolvenčního zákona. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF.

"Ještě před pěti lety tvořily bankroty téměř čtvrtinu všech zániků obchodních společností. Od té doby se jejich podíl postupně snižuje, což je způsobeno na jedné straně úbytkem počtu firemních bankrotů a na druhé straně také zvyšujícím se počtem zániků obchodních společností z jiných důvodů než v důsledku bankrotu," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková. Rostoucí počet zaniklých firem je podle ní částečně logickým důsledkem jejich vyššího počtu na českém trhu.

Postupnou proměnu českého trhu ukazuje i poměr počtu vzniklých společností a počtu zaniklých. Zatímco v roce 2010 připadalo na jednu zaniklou společnost téměř pět nových, v prvním pololetí 2017 už to byly pouze tři nové společnosti na jednu zaniklou a v prvním pololetí letošního roku poprvé v historii vznikly méně než dvě firmy na jednu zaniklou.

V rámci Česka však v tomto ohledu v pololetí panovaly výrazné rozdíly. Na Vysočině a v Pardubickém kraji připadaly na jednu zaniklou společnost stále téměř čtyři nové, zatímco v Plzeňském a Středočeském kraji vzniklo v průměru pouze 1,5 firmy na jednu zaniklou.

Počet nově vzniklých společností se meziročně mírně snižoval již druhý rok za sebou. Přesto šlo o třetí nejvyšší počet nových firem v jednom pololetí v historii.

Nejvíce společností tradičně vzniklo v Praze (7433), v Jihomoravském kraji (1807) a v Moravskoslezském kraji (1214). Nejvíce jich zaniklo opět v Praze (4787), v Jihomoravském kraji (725) a potom ve Středočeském kraji (719).

Z pohledu odvětví nejvíce společností vzniklo i zaniklo v obchodu a v nakládání s nemovitostmi. V obchodu přitom pokračoval trend posledních let, když zde opět klesl počet firem. V ostatních odvětvích počet obchodních společností vzrostl. Nejvíce jich přibylo ve zpracovatelském průmyslu a v odvětví nakládání s nemovitostmi.

Témata: ekonomika | firmy | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky