Obchodní válka: Trumpova nová cla by mohla snížit prodej iPhonů o miliony kusů

Plánovaná nová cla na čínské zboží, která nedávno ohlásil americký prezident Donald Trump, by mohla příští rok způsobit pokles prodeje telefonů iPhone ve Spojených státech o šest až osm milionů kusů. To by mohlo snížit zisk americké společnosti Apple o zhruba čtyři procenta.

Ilustrační fotografie
reklama

Uvedl to podle serveru CNN analytik technologického sektoru Dan Ives z makléřské společnosti Wedbush Securities.

Trump ve čtvrtek oznámil, že od 1. září zavede dodatečné desetiprocentní clo na zboží z Číny, jehož roční dovoz do Spojených států dosahuje 300 miliard dolarů (sedm bilionů Kč). Toto zboží zahrnuje například chytré telefony, notebooky a další technologické produkty, upozorňuje CNN.

Plánované clo je součástí obchodní války mezi Washingtonem a Pekingem, která začala v loňském roce. Společnost Apple, která vyrábí telefony iPhone právě v Číně, již v červnu varovala, že uvalení amerických cel na další čínské zboží by poškodilo její konkurenceschopnost a snížilo její přínos pro ekonomiku USA.

Nová cla přicházejí v době, kdy se Apple potýká s poklesem poptávky po telefonech iPhone. Firma koncem července oznámila, že její čtvrtletní příjmy z prodeje iPhonů se meziročně snížily o 12 procent na zhruba 26 miliard dolarů (přibližně 600 miliard Kč).

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky