Čína pohrozila Spojeným státům odvetou za nová cla

Čína bude muset přistoupit k odvetným opatřením, pokud budou Spojené státy trvat na uvalení dalších cel na čínské zboží. Uvedlo to dnes čínské ministerstvo obchodu. Dodalo, že Peking sice nestojí o obchodní válku, ale nemá z ní strach.

Ilustrační fotografie
reklama

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek oznámil, že od 1. září uvalí dodatečné desetiprocentní clo na čínské zboží, jehož roční dovoz do Spojených států dosahuje 300 miliard dolarů (sedm bilionů Kč). Pohrozil, že clo se může dál zvyšovat, pokud nebude dosaženo pokroku v obchodních rozhovorech s Čínou.

"Pokud Amerika zavede tato cla, pak bude muset Čína učinit potřebná protiopatření, aby ochránila klíčové zájmy země," uvedla mluvčí čínského ministerstva zahraničí. Dodala, že Peking nehodlá akceptovat žádné "zastrašování nebo vydírání". Podle analytiků by čínská odveta mohla zahrnovat nová cla, embargo na vývoz vzácných kovů či sankce vůči americkým podnikům působícím v Číně.

Čínský ministr zahraničí Wang I označil nová cla za špatný způsob řešení vzájemných obchodních konfliktů. "Dodatečná cla rozhodně nejsou konstruktivním způsobem, jak řešit ekonomické a obchodní třenice," prohlásil.

Ratingová agentura Moody's varovala, že nová cla budou mít negativní vliv na světovou ekonomiku v době, kdy již hospodářský růst ve Spojených státech, Číně i eurozóně oslabuje. Oznámení nových cel vedlo k výraznému poklesu na akciových trzích po celém světě. Podle odborníků by nová cla mohla přimět americkou centrální banku (Fed), aby podpořila ekonomiku USA dalším snížením úrokových sazeb.

Američtí maloobchodníci předpovídají, že nová cla povedou k růstu cen a budou mít negativní vliv na zaměstnanost v USA. "Toto nové desetiprocentní clo je přímým úderem na spotřební zboží a rodinné rozpočty," uvedla americká maloobchodní asociace RILA, podle které cla zvýší ceny zboží každodenní potřeby, jako jsou například oděvy či elektronika. "Prezident Trump využívá americké rodiny jako rukojmí ve své obchodní válce," prohlásil šéf americké asociace distributorů a prodejců obuvi Matt Priest.

Washington viní Čínu z řady nekalých obchodních praktik, které podle něj poškozují americké podniky. Spojené státy již dříve zavedly cla na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje zhruba 250 miliard dolarů (5,8 bilionu Kč). Čína odpověděla odvetnými cly na dovoz z USA v roční hodnotě 110 miliard dolarů (2,6 bilionu Kč).

Ve středu skončily dvoudenní rozhovory obchodních představitelů USA a Číny v Šanghaji. Další kolo jednání by se mělo konat začátkem září ve Washingtonu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky