Brexit: Nová vyjednávání o dohodě už nebudou

Evropská komise pracuje s předpokladem, že Británie opustí Evropskou unii na konci října spořádaně a podle podmínek dohody o vystoupení, jejíž text už byl dojednán a o kterém se znovu vyjednávat nebude.

Brexit
reklama

V reakci na slova nového britského premiéra Borise Johnsona, že s EU dojedná "novou a lepší dohodu", to dnes řekla mluvčí Evropské komise Mina Andreevová. Zopakovala ale, že unie je připravena na změny textu politické deklarace definující, jak si Londýn a EU přejí uspořádat své vzájemné vztahy do budoucna.

Pozice unijní strany se podle mluvčí nemění ani v otázce takzvané irské pojistky z "rozvodové smlouvy", kterou Johnson ve středu jednoznačně odmítl jako nedemokratickou hned ve svém prvním veřejném vystoupení ve funkci před premiérským sídlem na Downing Street číslo 10. "Očekáváme, že Spojené království dostojí svému závazku vyhnout se standardní hranici a zároveň zajistit udržení Irska na (unijním) vnitřním trhu," poznamenala.

Připomněla také, že ačkoli EU si případný britský odchod bez dohody nepřeje, připravuje se na takovou situaci už řadu měsíců. Očekávaný negativní dopad podobného vývoje by byl podle ní proporčně větší pro Británii než pro ostatních 27 zemí Evropské unie. Mluvčí uvedla, že předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker by měl s Johnsonem hovořit "velmi brzy", přesný termín pravděpodobného telefonátu však podle ní ještě nebyl potvrzen.

Měsíce domlouvaná dohoda o vystoupení upravující okolnosti samotného brexitu, kterou se bývalé premiérce Therese Mayové opakovaně nepodařilo prosadit v britském parlamentu, se kromě řešení situace na irsko-severoirské hranici týká zachování práv unijních občanů v Británii a Britů v EU či ustavení následného přechodného období. To by trvalo do konce stávajícího víceletého finančního rámce a Britové by podle dohody také měli dál do poklady EU přispívat tak jak slíbili, aby na brexit nedoplatily ostatní unijní země. Johnson už ale naznačil, že by Londýn mohl své příspěvky pozastavit, dokud změny v dohodě nevyjedná.

"Nehodlám komentovat každý řádek jeho projevů... Dokud je Británie členskou zemí, má všechna práva i povinnosti, a to včetně placení účtů," podotkla Andreevová s tím, že pro případ brexitu bez dohody má EU připravený postup.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky