Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České firmy čeká propouštění. Stát naopak chce nabírat

Agentura Manpower v úterý zveřejnila Index trhu práce za druhé čtvrtletí roku 2012. Čistý index trhu práce ČR pro předchozí čtvrtletí měl hodnotu -4 procenta, v tomto čtvrtletí se změnil na -3 procenta a každou desátou firmu čeká propouštění, uvedla ředitelka Manpoweru Jaroslava Rezlerová.

Situace na trhu práce v České republice se nelepší. V druhém čtvrtletí bude zřejmě propouštět devět procent firem. Vyplývá to z tzv. Indexu trhu práce pro druhý kvartál letošního roku od agentury Manpower. Z něj vyplývá, že jen šest procent zaměstnavatelů v Česku očekává nárůst počtu pracovních sil. Valná většina pak neočekává žádnou změnu.Zaměstnavatelé v zemědělství i přes blížící se začátek jarních prací počítají se snižováním počtu pracovníků. Naopak nabírat by mohly automobilky, technologická centra i státní správa. Propouštět by se přitom mělo nejvíce v Čechách.„Jarní období obvykle znamená oživení ve stavebnictví, zemědělství, ubytování a stravování. V letošním druhém čtvrtletí jsou tyto tři sektory zdrženlivější v nabírání nových zaměstnanců než v předchozích letech," řekla generální ředitelka Manpoweru Jaroslava Rezlerová.Co se týče rozdělení podle odvětví, nejslabší náborové plány hlásí zemědělství, rybolov a lesnictví. V porovnání s prvním čtvrtletím tohoto roku se index propadl o 35 procentních bodů, v meziročním srovnání je pak o pět procentních bodů slabší.Slabé náborové aktivity pak hlásí i zaměstnavatelé ve zpracovatelském průmyslu (-9 %), finance, pojištění nemovitosti a další služby podnikům (-6 %).„I přes celkový negativní výhled evidujeme stále celou řadu velkých zaměstnavatelů, kteří budou nadále nabírat nové zaměstnance, jako například technologická centra, call centra a někteří výrobci z automobilového průmyslu," uvedla Rezlerová.Zajímavostí také je, že v době úspor ve státním rozpočtu počítá s přibíráním nových pracovníků státní správa, zdravotnictví, vzdělávání a kultura.Zaměstnavatelé ve dvou regionech očekávají pro druhé čtvrtletí 2012 negativní náborové prostředí. Nejnižší Čistý index trhu práce -10 % hlásí Čechy, následuje Morava s Indexem -1 %. Zaměstnavatelé v Praze předpovídají opatrné náborové aktivity s Indexem +1 %. V porovnání s minulým čtvrtletím došlo ke zhoršení v Čechách a meziročně je index nižší ve všech regionech."Myslím si, že zaměstnavatelé jsou nyní hodně ovlivněni tím, co se děje na politické scéně, tím, jak se mluví o ekonomice. Za tímto vývojem tedy stojí až přehnaná opatrnost, která může jít až k takovému pesimismu," dodala Rezlerová.

Témata:  firmy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.