České firmy čeká propouštění. Stát naopak chce nabírat

Agentura Manpower v úterý zveřejnila Index trhu práce za druhé čtvrtletí roku 2012. Čistý index trhu práce ČR pro předchozí čtvrtletí měl hodnotu -4 procenta, v tomto čtvrtletí se změnil na -3 procenta a každou desátou firmu čeká propouštění, uvedla ředitelka Manpoweru Jaroslava Rezlerová.

reklama

Situace na trhu práce v České republice se nelepší. V druhém čtvrtletí bude zřejmě propouštět devět procent firem. Vyplývá to z tzv. Indexu trhu práce pro druhý kvartál letošního roku od agentury Manpower. Z něj vyplývá, že jen šest procent zaměstnavatelů v Česku očekává nárůst počtu pracovních sil. Valná většina pak neočekává žádnou změnu.

Zaměstnavatelé v zemědělství i přes blížící se začátek jarních prací počítají se snižováním počtu pracovníků. Naopak nabírat by mohly automobilky, technologická centra i státní správa. Propouštět by se přitom mělo nejvíce v Čechách.

„Jarní období obvykle znamená oživení ve stavebnictví, zemědělství, ubytování a stravování. V letošním druhém čtvrtletí jsou tyto tři sektory zdrženlivější v nabírání nových zaměstnanců než v předchozích letech," řekla generální ředitelka Manpoweru Jaroslava Rezlerová.

Co se týče rozdělení podle odvětví, nejslabší náborové plány hlásí zemědělství, rybolov a lesnictví. V porovnání s prvním čtvrtletím tohoto roku se index propadl o 35 procentních bodů, v meziročním srovnání je pak o pět procentních bodů slabší.

Slabé náborové aktivity pak hlásí i zaměstnavatelé ve zpracovatelském průmyslu (-9 %), finance, pojištění nemovitosti a další služby podnikům (-6 %).

„I přes celkový negativní výhled evidujeme stále celou řadu velkých zaměstnavatelů, kteří budou nadále nabírat nové zaměstnance, jako například technologická centra, call centra a někteří výrobci z automobilového průmyslu," uvedla Rezlerová.

Zajímavostí také je, že v době úspor ve státním rozpočtu počítá s přibíráním nových pracovníků státní správa, zdravotnictví, vzdělávání a kultura.

Zaměstnavatelé ve dvou regionech očekávají pro druhé čtvrtletí 2012 negativní náborové prostředí. Nejnižší Čistý index trhu práce -10 % hlásí Čechy, následuje Morava s Indexem -1 %. Zaměstnavatelé v Praze předpovídají opatrné náborové aktivity s Indexem +1 %. V porovnání s minulým čtvrtletím došlo ke zhoršení v Čechách a meziročně je index nižší ve všech regionech.

"Myslím si, že zaměstnavatelé jsou nyní hodně ovlivněni tím, co se děje na politické scéně, tím, jak se mluví o ekonomice. Za tímto vývojem tedy stojí až přehnaná opatrnost, která může jít až k takovému pesimismu," dodala Rezlerová.

Témata: firmy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky