Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek chce kvůli 40 milionům sloučit mediální radu s ministerstvem kultury

Kalousek chce kvůli 40 milionům sloučit mediální radu s ministerstvem kultury

Foto: Vlada.cz

Ministr financí Miroslav Kalousek navrhl v rámci úsporných opatření sloučit velkou mediální radu s ministerstvem kultury, které řídí jeho stranická kolegyně Alena Hanáková. Státní kase by tím ušetřil čtyřicet milionů korun, píší v úterním vydání Hospodářské noviny (HN).

Radu pro rozhlasové a televizní vysílání zamýšlený plán pobouřil, podle její předsedkyně Kateřiny Kalistové hrozí, že bude Česko vyloučeno z platformy regulátorů televizního vysílání. "Ztratili bychom punc nezávislosti. V Evropě se něco podobného stalo zatím jen jednou a bylo z toho poměrně velké pozdvižení. Velmi teoreticky by se dalo říct, že by pak hrozila politicky motivovaná kontrola televizního a rozhlasového vysílání," odhaduje Kalistová, bývalá šéfka kulturní komise ČSSD a náměstkyně čtyř ministrů kultury.

Kalouskův úřad ubezpečuje, že jde zatím pouze jen o návrh, o kterém se bude teprve jednat. "Jde o náměty ministerstva financí, které se budou diskutovat na úrovni vlády," napsal tiskový mluvčí Radek Ležatka. Odmítl sdělit podrobnosti, jak přesně by si ministerstvo sloučení představovalo, zda by se měnily kompetence a povinnosti rady dané zákonem a kolik zaměstnanců by rada případně musela propustit.

Témata:  Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.