Evropa se připravuje na invazi elektromobilů

Zatímco automobilky s velkou slávou představují na mezinárodních autosalonech nová hybridní nebo čistě elektrická auta, energetické společnosti a provozovatelé elektrických sítí se intenzivně připravují na dobu, kdy těchto strojů budou na silnicích ne stovky tisíc, jako dnes, ale stovky milionů.

Ilustrační fotografie
reklama

Především řeší otázku, kde a jak budou v budoucnosti majitelé elektrických aut své stroje nabíjet. Tak, aby stejně jako nyní, kdykoliv k autu přijdou a bez ohledu na to, kde je zrovna zaparkované, mohli po otočení klíčku ihned odjet.

Problém je v tom, že současná auta stojí často na ulici, tedy v místě, kde nemají přístup k elektřině. Téměř polovina všech majitelů vozidel ve Velké Británii, kolem 43 procent, nemá garáž ani jiné stálé parkovací místo. Podobné je to na kontinentu. Evropská parkovací asociace říká, že v Evropě je dnes přes 47 milionů regulovaných parkovacích míst, z toho 16,9 milionu na ulici, což představuje 36 procent. V tomto odhadu však nejsou zahrnutá neregulovaná parkovací stání, kterých je až třikrát tolik, takže výsledný podíl bude podstatně vyšší.

Mezinárodní energetická agentura IEA v maximalistické verzi svých prognóz předpovídá, že v roce 2030 bude na celém světě jezdit přes 230 milionů aut s elektrickým pohonem. Britský elektrárenský gigant National Grid odhaduje, že do roku 2040 by na silnicích ve Velké Británii mohlo být až 36 milionů elektromobilů.

Podle londýnské start-up společnosti Connected Kerb se proto budoucnost nabíjení elektromobilů musí soustředit do ulic. Obě tyto britské firmy nyní oznámily, že budou na výstavbě pouličních nabíječek úzce spolupracovat. Začátkem roku zprovoznila Connected Kerb v městské části Southwark v centrálním Londýně první nízkonákladové, inteligentní, pouliční nabíjecí stanice pro elektromobily. Jsou schopné nabíjet výkonem 3 až 7 kW a jsou určené speciálně pro elektromobily dlouhodobě zaparkované na ulici například přes noc. Při těchto rychlostech napájení by se vůz s baterií o kapacitě 40kWh nabil za šest až třináct hodin. Firma nabízí dva typy nabíjecích stanic, obě z recyklovaných materiálů, přičemž levnější z nich stojí kolem 300 liber. Použitá technologie zaručuje snadnou přeměnu na možnost bezdrátového indukčního nabíjení, pokud by vývoj celého segmentu dospěl až sem. Stanice má také superrychlé wi-fi připojení, možnost přístupu k 5G síti a další služby. „Jsme rádi, že londýnští motoristé budou mezi prvními. Vzhledem k tomu, jak roste počet elektromobilů, ukazuje se potřeba celostátní infrastruktury jako kritická.,“ uvedl provozní ředitel Connected Kerb Paul Ayres. Vizionáři z londýnského start-upu zároveň upozorňují, že elektrická síť Velké Británie zřejmě nebude v příštích dvaceti letech schopná zajistit hromadné připojení rychlodobíjecích stanic s dobou nabíjení kolem 30 minut.

I další evropští experti upozorňují na velký nárůst spotřeby elektřiny vyvolaný dobíjením elektromobilů a s tím související zatížení přenosových soustav. Německý institut Energy Brainpool odhaduje nárůst spotřeby elektřiny v EU o 830 TWh do roku 2050, pokud by soukromá doprava kompletně přešla na elektromobily. To je čtvrtina celkově vyrobené elektřiny v EU v roce 2015 (3,234 TWh). V zemích Evropské unie je v současné době přes 170 tisíc nabíjecích stanic, z toho 27,3 tisíce jsou rychlodobíjecí stanice s rychlostí nad 22 kW.

V České republice je nyní v provozu kolem 400 dobíjecích stanic, nejvíce jich provozuje společnost ČEZ. V celé zemi má více než 150 veřejných dobíjecích stanic, z toho téměř 100 rychlodobíjecích. Díky grantům
z evropského programu CEF buduje ČEZ v současné době také dalších více než 100 veřejných rychlodobíjecích stanic na hlavních tazích napříč Českou republikou.

V loňském roce dosáhl prodej elektromobilů v celé Evropě 408 000 kusů, což je o 33 procent více než v roce 2017. Podíl elektromobilů s bateriemi (BEV) a s hybridními pohony (PHEV) tak na evropském trhu v segmentu lehkých vozidel dosáhl 2,3 procenta. V Evropě v současné době jezdí přes 1,2 milionu elektromobilů. Nejvíce jich je v Norsku, kde elektromobily pokrývají 37 procent z celkových prodejů aut. Je to dáno především štědrými vládními podporami. V České republice v loňském roce bylo zaregistrováno celkem 981 elektromobilů (BVE) a hybridů (PHVE), přičemž 72 procent byly čistě elektrické vozy (BVE).

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky