Velikonoce 2012 se lidem v Česku prodraží

Ceny vajec by před velikonočními svátky mohly klesnout ze současných průměrně sedmi korun za kus na pětikorunu, přesto se pomlázka prodraží. Agentuře Mediafax to v pondělí řekl prezident Agrární komory ČR Jan Veleba.

660
reklama

"Cena vajec v období před Velikonocemi stoupá každoročně," řekl Veleba. "Aktuální ceny kolem sedmi korun, které udržují velkoobchodní sítě, by ale měly klesnout zhruba na pět korun. I to je ovšem nemravná cena," je přesvědčen.

Vejce v únoru letošního roku podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) zdražila v meziročním srovnání o 41 procent na 30,64 Kč za desetikusové balení, v pondělí 12. března stála v pražských supermarketech až sedm korun za kus. Ke zvýšení ceny přispělo zvýšení DPH na začátku roku, současně navíc vešlo v platnost nařízení Evropské unie, které zakázalo laciný velkochov nosnic v těsných klecích.

Cena vajec přitom ovlivňuje i to, kolik spotřebitelé zaplatí za další potraviny.

"Do mazance pro čtyřčlennou rodinu jsou zapotřebí tři vejce," uvedla Dana Obermajerová ze serveru ApetitOnline. "Když uvážíme, že se ceny vajec oproti loňskému roku zdvojnásobily, přijde výroba domácího mazance oproti roku 2011 celkově zhruba o dvanáct korun dráž, přibližně na 44 korun." Do ceny doma připraveného velikonočního pečiva přitom server ApetitOnline kromě zvýšené ceny vajec započetl také vyšší ceny energií.

"Ceny velikonočního pečiva jako je například mazanec budeme kalkulovat nejdřív dva týdny před samotnými svátky," uvedla Jana Vejdělková ze společnosti Řemeslné pekárny. "Prozatím nedokážeme kalkulovat s vývojem cen jednotlivých surovin."

Firma Karlova pekárna, která dodává pečivo do velkoobchodních sítí, počítá s tím, že se mazanec bude prodávat za přibližně 38 korun za kus. "Cena vajec na trhu pro nás nehraje roli, protože při výrobě používáme vaječnou melanž," řekla Pavlína Nováková z marketingového oddělení firmy s tím, že to oproti loňskému roku představuje zhruba pětikorunové zdražení.

Témata: potraviny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky