Výpis z obchodního rejstříku bude zdarma

Ministerstvo spravedlnosti spustí na konci března nový obchodní rejstřík, který podnikatelům přinese například možnost získat výpis bez jakéhokoli poplatku. Na pondělní tiskové konferenci to řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

reklama

"Změna přinese tři základní věci. Nová aplikace umožní mnohem jednodušší vyhledávání informací z obchodního rejstříku, umožní skrze inteligentní formuláře měnit údaje v obchodním rejstříku a umožní podnikatelům získávat elektronické výpisy z obchodního rejstříku zdarma," řekl v pondělí novinářům ministr.

Dosud musel podnikatel, který chtěl oficiální výpis z obchodního rejstříku, zajít na některé z oficiálních míst, o výpis si zažádat a za dokument zaplatit. Těmto poplatkům se tak podnikatelé budou moci od konce března vyhnout, elektronický výpis z nové aplikace, který bude volně ke stažení, bude mít totiž hodnotu originálu.

"Mění se hodnota informací, které si uživatel vyhledá na internetu. Nově je bude stát považovat za oficiální," zdůraznil ministr s tím, že na soud nebo kamkoli jinam, kde bude nutný výpis z rejstříku, tak budou moci podnikatelé chodit například s flashdiskem.

Aplikace navíc změnila i design, takže by mělo být vyhledávání informací v nové aplikaci snazší.

Novou verzi obchodního rejstříku nyní rezort testuje, naostro by se měla spustit 31. března. Projekt stál celkem 80 milionů, díky spolupráci s Evropskou unií ale Česko zaplatilo jen 15 procent z nutných prostředků.

Témata: podnikatelé

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky