Na Slovensku po volbách zavládne ekonomický pragmatismus

Drtivé vítězství levicového Směru předsedy Roberta Fica, který v parlamentu získal nadpoloviční většinu a může tak sestavit jednobarevnou vládu, nepřinese v ekonomické oblasti žádné velké otřesy. Myslí si to analytik ČSOB Jan Čermák.

660
reklama

"Rozbory slovenských volebních výsledků v českých médiích jsou plné úvah, co pro Slovensko může znamenat ´hrozba vlády jedné strany´. My se raději pojďme věnovat tomu, co může přinést Ficova vláda ekonomice, resp. zdali např. může ohrozit nějak ceny slovenských aktiv - především pak ceny vládních dluhopisů," píše Čermák ve svém pondělním komentáři s tím, že sází spíše na to, že na Slovensku po volbách nakonec zavládne v ekonomické oblasti pragmatismus, který Fico praktikoval i během své vlády v letech 2006-2010.

"Trhy dluhopisů v eurozóně vyžadují tvrdou fiskální disciplínu a Slovensko od okamžiku vyhlášení předčasných voleb není v situaci, kdy by mohlo hlas trhů v podobě vysokých rizikových marží ignorovat. Navíc právě podepsaný fiskální pakt EMU v podstatě ani žádnou expanzi neumožňuje. Fico se tak v rozpočtové oblasti může přiblížit svému programu především tím, že více zdaní výše příjmové skupiny a korporace. A takový zásah půjde slovenským dluhopisům spíše k duhu, než že by jim to mělo podrazit nohy," soudí analytik ČSOB.

Podle něj slovenské volby i přes poměrně překvapivý a jednoznačný výsledek nebudou mít na dění v eurozóně příliš velký dopad. "Při vší úctě k našim sympatickým bratrům za řekou Moravou si je třeba přiznat, že jejich volby děním na trzích (v eurozóně) celkově nemohou pohnout," poznamenal Čermák s tím, že v závětří totiž čekají daleko zajímavější politické souboje.

Kromě napínavých parlamentních voleb v Řecku, které proběhnou zřejmě na přelomu dubna a května, se blíží také prezidentské volby ve Francii. "O tom, že i ty mohou být pro finanční trhy velmi zajímavé, nás o víkendu přesvědčil současný francouzský prezident a kandidát pravice Nicolas Sarkozy. Ten totiž na sebe upozornil zabrnkáním na protekcionistickou notu, když uvedl, že je třeba začít více bránit evropské hranice a více podporovat domácí firmy. Sarkozy dokonce pohrozil, že nebude-li v této oblasti do roka vidět pokrok, zavede Francie ochranářská opatření uvnitř EU jednostranně. Zdali pak se taková předvolební řeč líbí hlavnímu spojenci Sarkozyho - německé kancléřce Merkelové, jejíž ekonomika jede mimo jiné i díky úspěšnému zahraničnímu obchodu s nečlenskými zeměmi unie?" ptá se analytik Čermák.

Témata: slovensko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky